A. Ko. | 23. 11. 2022, 18:04

Zakaj je izgovor 'sterilizacija mačke je predraga' najslabši izmed vseh?

Profimedia

Kdor si ne zmore privoščiti sterilizacije oz. kastracije mačke, ta naj mačke sploh ne bi imel. Kajti stroški vsega drugega pri skrbi za žival so mnogo večji kot pa ta enkraten poseg. 

Živalovarstvene organizacije se leta in leta trudijo in osveščajo o tem, kako pomembno je sterilizirati oz. kastrirati mačka. Na drugi strani pa leta in leta z ulic in cest ter smetišč pobirajo mačje mladiče. Kje se zaplete?

Pri človeku, kot marsikdaj. In tisoč izgovorih. Da mora mačka vsaj enkrat imeti mladiče, da je mačka samo notranja, da se ne srečuje z drugimi mačkami, da bo poseg mačko spremenil in celo, da bomo na ta način iztrebili mačke.

Profimedia

Zelo pogost pa je izgovor o tem, da sta sterilizacija oz. kastracija predraga posega. Da bi se približali skrbnikom, številne veterinarske klinike celo večkrat v letu organizirajo akcije, kjer postopka še pocenijo, a kljub temu je problematika še vedno zelo velika.

Mačji par na leto lahko ustvari med 10 in 15 mladičev, ti pa imajo kmalu lahko že svoje mladiče in tako naprej in tako naprej …

V Društvu za zaščito živali Arja opozarjajo, da bi morali v primeru, da se vam enkratni strošek kastracije oz. sterilizacije (od 50 do 80 evrov) zdi previsok, razmisliti o tem, ali ste primerni za lastnika mačke.  

Finančno vzdrževati mačko od 10 do 15 let je namreč mnogo, mnogo dražje. Po izračunih omenjenega društva to znese minimalno 20 evrov na mesec, kar pomeni 240 evrov na leto. Sem so všteti samo redni stroški (hrana, pesek, antiparazitiki). Dodatno je torej treba poskrbeti še za opremo in za veterinarske stroške. Če ste vse to sposobni financirati, potem zares nimate tehtnega izgovora, da se ne bi odločili za kastracijo oz. sterilizacijo. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu