Uredništvo | 11. 2. 2024, 10:45

Zakaj moja mačka ne mara drugih mačk?

Profimedia

Nekatere mačke ne prenesejo drugih mačk in se izogibajo vsakršni interakciji z njimi. Za takim vedenjem se vedno skriva nek razlog.   

Imate tudi vi doma nadvse prijazno in simpatično mačko, ki pa ne prenese pogleda na drugo mačko, kaj šele, da bi se znašla v njeni bližini? Niste edini. 

Kar precej mačk je takih, ki ne marajo vseh ali pa samo določenih predstavnikov svoje vrste in svoje občutke zelo pogosto izražajo tudi skozi agresijo. Agresivno vedenje je treba vedno nasloviti in ga poskušati rešiti, seveda najprej tako, da se najde vzrok zanj. 

Nekatere mačke celo življenje spremlja travma iz mladosti, ki se lahko kaže tudi kot strah pred drugimi mačkami.

Nekatere mačke celo življenje spremlja travma iz mladosti, ki se lahko kaže tudi kot strah pred drugimi mačkami.

Profimedia

Če mačka ne mara nobene druge mačke, je to pogosto povezano z dogodkom iz njene mladosti, ki je povzročil travmo. Brazgotine in rane iz takšnega srečanje se že zacelijo, toda neprijetni občutki nemalokrat ostanejo za vedno. 

Mačke so zelo teritorialne živali. Velik stres je, če v njen varen dom pripeljete novo mačko, ki ji bo odvzela teritorij in ji predstavlja grožnjo. Če veste, da vaša mačka drugih mačk ne prenaša, je bolje dvakrat pomisliti, preden ji v dom pripeljete prijateljico, ki ji bo vse prej ko to.

Nekatere mačke čudovito sobivajo, druge tega niso sposobne.

Nekatere mačke čudovito sobivajo, druge tega niso sposobne.

Profimedia

Sploh, če mačka svoje nezadovoljstvo s prisotnostjo druge mačka izraža skozi agresivno vedenje, je mnogo boljše, da se zadovoljite z eno mačjo ljubljenko in upoštevate njene želje. 

Če pa se vendarle odločite, da boste poskusili s sobivanjem dveh mačk, je potrebno začeti počasi, z majhnimi koraki. Vsak prehiter korak naprej namreč pomeni tri korake nazaj, pri mačkah, ki so zelo senzibilne, morda še več. 

Ko boste pripeljali novo mačko domov, je nikar ne zaprite v isti prostor z obstoječo mačko - to je recept za katastrofo. Obe potrebujeta čas in prostor za prilagoditev. Z vaše strani pa predvsem potrpljenje, spoštovanje in razumevanje.