A. Ko. | 23. 4. 2022, 08:46

ŽALOSTNA NOVICA: lovec na trofeje ubil enega zadnjih predstavnikov te vrste

Profimedia
ŽALOSTNA NOVICA: lovec na trofeje ubil enega zadnjih predstavnikov te vrste (foto: Profimedia)

Lovec je v Bocvano pripotoval iz neznane države, za svoj užitek pa je plačal 46.000 evrov. ''Ta smrt je dokaz, da je moralni kompas človeka treba ponastaviti.'' 

Tisti srečneži, ki so že kdaj videli divjega slona v prostrani afriški pokrajini, vedo, kaj pomeni 'big tusker'. Gre za najbolj veličastne slone na svetu, katerih okli so tako dolgi, da drgnejo po tleh. Možnosti, da bi to žival kdaj videli v živo so vedno manjše. Po ocenah naj bi jih ostalo samo še okoli 40, večina se jih nahaja v kenijskem nacionalnem parku Tsavo.

Eden izmed najbolj mogočnih je pred nekaj dnevi v Bocvani poginil pod streli divjega lovca. Ikonični predstavnik je bil prav poseben, saj sta njegova okla skupaj tehtala okoli 90 kilogramov! Bil je prava atrakcija med turisti in močno iskan za opazovanje. Po podatkih organizacije Wildlife at Risk International je bil to največji slon, ubit na tem področju od leta 1996.

''Nerazumljivo je, da je bil eden zadnjih predstavnikov teh slonov – ostalo jih je manj kot 40 – ubit proti plačilu, kot trofeja,'' je povedala dr. Audrey Delsing iz Humane Society International / Africa, ob tem pa dodala, da pogin tega slona ni samo velika izguba v smislu biodiverzitete, pač pa tudi dokaz, da je moralni kompas človeka potrebno ponastaviti.

The Times je poročal, da je lovec v Bocvano pripotoval iz neznane dežele, za lov in uboj slona pa je plačal nekaj čez 46.000 evrov. Žalostno je, da gre za povsem legalno početje. Prejšnji predsednik je sicer lov na trofejne slone prepovedal, a njegov naslednik je leta 2019 prepoved umaknil.

Zelo redko se skotijo sloni s tako mogočnimi okli, ki so hkrati tudi njihovo prekletstvo. Imajo namreč vse, kar iščejo lovci na trofeje. Za občutek – cena za en kilogram slonovine presega tudi tisoč evrov, 'big tuskerji' pa imajo okle, težje od 50 kilogramov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.