A. Ko. | 3. 8. 2022, 07:00

Ne boste verjeli, kaj je kar 6 dni izločal želvji mladiček

Profimedia
Ne boste verjeli, kaj je kar 6 dni izločal želvji mladiček (foto: Profimedia)

Veterinarji so bili šokirani, ko so v bolnišnici za divje živali Taronga ZOO ugotovili, s čim se je prehranjeval mladiček zelene morske želve.

Mladiček zelene morske želve na plaži blizu Sidneyja je bil obrnjen okrog, povsem šibak in brez ene plavuti. Sprejeli so ga v bolnišnico za divje živali Taronga Zoo in sprva ugotovili, da je mladič – kljub izčrpanosti – v dobri kondiciji. V naslednjih dneh pa je veterinarje čakalo presenečenje, ki jih je šokiralo.

''Potem je želvica začela kakati 'čisto plastiko' in to je počela kar šest dni. Plastika je bila različnih velikosti, barv, kompozicij. Toliko je plastike vsepovsod, da jo želvice zaužijejo kot svojo prvo hrano.''

Tako je dogodek komentirala tamkajšnja veterinarska Sarah Male. Kljub temu da je želva zelo napredovala in z nekaj čez 100 gramov prišla na 400 gramov telesne teže, bo trajalo vsaj leto dni, da bo pripravljena na spust v ocean.

''Če bi si vsak vzel vsaj delček svojega časa, da bi pobral vsaj nekaj nesnage, potem – upam – lahko naredimo spremembo,'' je ob tem povedala Malova. Po različnih delih Avstralije so se oblasti združile v kampanji proti plastiki, ki je dejansko rodila sadove.

Količina plastike na avstralskih obalah se je tako zmanjšala za kar 30 %.

Vsako leto v oceane po vsem svetu odteče več kot 8 milijonov ton plastike. Največkrat v morje priplava po rekah, jo voda izpere z obale ali pa jo tam pustijo ribiška plovila. Največje žrtve te človeške brezbrižnosti so prav divje živali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.