17. 4. 2022, 17:54

Zaradi čokolade lahko pes tudi pogine, že TOLIKO je preveč

Profimedia

Čokolada lahko prizadene črevesje, srce, živčni sistem in ledvice psa. Prepoznajte simptome, ki kažejo na zastrupitev.

Psi znajo svojega človeka tako nedolžno in proseče pogledati, da kar mimogrede pade z mize kak priboljšek, še toliko pogosteje med prazniki. A naj to nikdar ne bo čokolada, saj je ta za pse strupena.

Zakaj je čokolada tako strupena za pse?

Čokolada vsebuje snov, imenovano teobromin (podoben kofeinu). Medtem, ko človeško telo to snov razgradi v približno 8 urah, pa pasji metabolizem tega ni sposoben narediti. Zato ob zaužitju pride do zastrupitve.  

Teobromin se nahaja v vseh vrstah čokolade, največ ga je v temni. Koliko čokolade je za psa preveč? Toksičnih je že 100 do 150 miligramov teobromina na kilogram teže psa, smrtna doza pa običajno znaša 300 miligramov na kilogram.

Kaj to pomeni v praksi, so v eni izmed objav na Facebooku zapisali na Veterinarski postaji in trgovini za male živali Kočevje, takole pravi avtorica Živa V. Turk, dr. vet. med.: ''100-gramska mlečna čokolada vsebuje najmanjši delež kakava in temu primerno najmanj teobromina. Približno 0,2 - 0,25g. Če torej nek 10-kilogramski pes poje teh 100 gramov mlečne čokolade ne bo hujših posledic. Po vsej verjetnosti bo dobil akutno drisko, lahko bo tudi bruhal. Temna čokolada s 70 odstotnim deležem kakava pa vsebuje bistveno več teobromina. Na 100 gramov takšne čokolade pride približno 1,6 gramov teobromina. Če torej 10-kilogramski pes zaužije 100-gramsko tablico grenke, temne čokolade je to lahko zanj usodno.''

Če torej predstavnik ene večjih pasme zaužije košček mlečne čokolade, se najverjetneje ne bo zgodilo nič. Če pa na primer čivava poje tablico temne čokolade, je to zanjo lahko usodno.

Simptomi, ki kažejo na zastrupitev?

Teobromin pri psu lahko vpliva na delovanje črevesja, srca, živčnega sistema in ledvic. Simptomi zastrupitve se običajno pojavijo znotraj 12 ur po zaužitvi, trajajo pa lahko celo tri dni!

Če ste vašega psa zalotili pri sladkanju, nikar ne čakajte na simptome, pač pa za mnenje vprašanje veterinarja. Zastrupitev se kaže kot bruhanje (lahko krvavo), driska, nemirnost, hiperaktivnost, hitro dihanje, hiter pulz, izgubljenost in slaba koordinacija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.