A. Ko. | 8. 5. 2022, 12:12

Zaradi obiranja oljk vsako leto POGINE več milijonov ptic – ZAKAJ?

Profimedia

Samo v španski Andaluziji na ta račun pogine 3 milijone ptic selivk na leto, kar naravovarstveniki označujejo za pravo katastrofo. Za kakšno obiranje gre?

Tehnološki napredek prinaša precej pozitivnega, a ima tudi svoje senčne plati. Če je obiranje oljk nekoč poteka ročno, danes za to v veliki meri skrbijo veliki stroji in če se je včasih obiralo ob dnevni svetlobi, nekateri sedaj to počnejo ponoči z močnimi reflektorji. Zakaj ponoči? Ker naj bi se pri nižjih temperaturah ohranila boljša aroma plodov, kot pravijo, naj bi tako v olivo 'zaklenili' najboljši okus.

Vse to pa ima zelo negativen vpliv na ptice, ki med selitvijo počivajo na oljkah. Ko jih zbudijo močni zvoki in svetloba, so zmedene in nezmožne varnega umika. Stroji, ki 'sesajo' oljke, hkrati tako posesajo tudi marsikatero ptico. Samo v španski Andaluziji na ta način pogine 3 milijone ptic selivk na leto, kar je prava katastrofa! Podobno je tudi v španski regiji Kastilija – La Mancha in nič drugače v Italiji, Franciji in na Portugalskem.

Gre za nelegalno početje, ki ni v skladu z Evropsko direktivo, v Španiji in na Portugalskem so v preteklih letih začasno že prepovedali nočno 'sesanje' oljk, kar seveda ni všeč največjim proizvajalcev oljčnega olja.

Narovovarstveniki vztrajajo, da bi morale biti prepovedi stalne in da je tovrstvo početje povsem neprimerno. V sosednji Hrvaški in v Grčiji se (zaenkrat) ne poslužujejo tovrstnega obiranja oljk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.