A. Ko. | 20. 4. 2022, 12:13

Ste na domačem vrtu opazili ježka? Tako mu lahko pomagate ustvariti varno zavetje

Profimedia
Ste na domačem vrtu opazili ježka? Tako mu lahko pomagate ustvariti varno zavetje (foto: Profimedia)

V tem času boste ježa lahko pogosteje opazili v vaši bližini, a za zelenjavne pridelke na domačem vrtu ne skrbite. Ježi jih ne uživajo. S čim se prehranjujejo?

Vedno bolj izčiščeni vrtovi, ki zavračajo vse, kar ni tja premišljeno postavljeno, so pripeljali ježke skorajda na rob preživetja. Pa ste vedeli, da je ta ogrožena vrsta, katere naravni habitat pospešeno izginja, v vrtu zelo koristna?

Katero hrano iščejo?

Jež se prehranjuje s škodljivci, tudi polži, deževniki, žuželkami in majhnimi mišmi. Skrb, da bi vam pojedel zelenjavo, je zato odveč.

Kako poskrbeti za varno zavetje?

Jež potrebuje svoj brlogec, ki si ga naredi iz odpadlega listja, vejic … Zato nikar ne zavržite vsega odpadlega naravnega materiala. Najbolj je aktiven ponoči (spada med nočne živali), sploh pa po dežju, ko je hrane največ.

Če ga boste opazili podnevi, je veliko verjetnosti, da je z njim nekaj narobe. V tem primeru je najbolje poklicati pri nas edino zavetišče za divje živali v Muti in vprašati za nasvet, ali pa vprašati strokovnjake na Facebook strani Jež – naš vrtni prijatelj.

Kaj ogroža ježa?

Bodite pozorni pri košnji trave, da ne poškodujete njegovega bivališča. Če odpadlo listje in veje zlagate na kup, pred sežigom obvezno preverite, da se notri ni nastanil kakšen jež. Samičke pa se rade nastanijo na kompostu, zato tudi tam velja previdnost.

Prav tako jim škodujejo razni zatiralci za škodljivce, najbolj tisti za ubijanje polžev. Če boste pustili ježku svobodo, bo za to poskrbel on na čisto naraven način.

Nastavljanje hrane

Ježku, ki ga v teh dneh najdete v vašem vrtu, lahko nastavite nekaj hrane, da si opomore po zimskem spanju. Toda to v nobenem primeru ne sme biti kravje mleko in ne kruh, saj zaradi tega ježek lahko dehidrira! Nastavite jim posodice z vodo, ki naj bodo dovolj nizke, da bodo lahko prišli do nje. Teknila jim bo hrana za mačke, tudi mleto nezačinjeno meso.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.