A. Ko. | 30. 4. 2022, 09:00

ZATO kosti, ki ostanejo pri pikniku, niso primerne za psa

Profimedia

Da se pomladanski pikniki ne bodo spremenili v reševanje psa in iskanje urgentne pomoči, naj kosti pristanejo tam, kamor sodijo – med odpadki. 

Včasih so skoraj vse kosti, ki so se nabrale po kosilu, končale v pasji skledi. Toda vse kosti za pse niso primerne, še več, lahko so tudi zelo nevarne.

V sezoni piknikov med 'pasjimi priboljški' pogosto pristanejo piščančje kosti, ki ostanejo od na žaru spečenih perutničk in nogic. Kako tudi ne, ko pa vas pes gleda s tistimi velikimi in otožnimi očmi. A če mu želite dobro, jih spravite čim dlje stran.

Piščančje kosti se hitro zdrobijo in zlomijo na majhne in ostre delce, zato za pse niso primerne. Če pes to spravi varno čez požiralnik, se lahko zaplete v želodcu in črevesju, saj ostri delci lahko tkivo poškodujejo in ranijo. Lahko se zgodijo poškodbe dlesni, odlomljeni ali odkrušeni zobje, kosti lahko povzročijo drisko.

Kaj pa, če se zgodi, da pes vseeno poje piščančjo kost?

''Če je le možno, se v primeru ko vaš pes poje nevarno piščančjo kost, obrnite na veterinarja. V kolikor te možnosti nimate, psu ponudite kruh, ki je po sestavi gost in lahko prepreči, da bi kost predrla kakšen pomemben notranji organ.Veterinarji svetujejo, da pri psu, ki je pojedel kost, ne spodbujate bruhanja. Ko se kost varno spusti po požiralniku v želodec, ni priporočeno, da bi spodbujali psa k bruhanju. Ponoven dvig kosti po požiralniku, bi lahko povzročil, da ostrina kosti poreže požiralnik na poti ven,'' so zapisali na spletni strani kuzek.si.

Znaki, ki lahko kažejo na to, da se kost ni dobro prebavila so zaprtje, šibek utrip, kri v urinu ali izpljuvanje krvi, napet trebuh … Kost bi se iz telesa morala izločiti v 72 urah.  

Niso vse kosti slabe

To pa vsekakor ne pomeni, da kosti za pse na splošno niso primerne, le prave morate izbrati. Strokovnjakinja Lena Gregorčič na svoji spletni strani zdravahranazapse.si poudarja, da so pravilno izbrane kosti za psa priporočljive, saj krepijo čeljusti, masirajo dlesni, so naravna zobna ščetka, imajo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem, med drugim so odličen vir vitaminov A, D in E.

Gregorčičeva svetuje, da morajo biti kosti za pse vedno surove in mesnate; velikost kosti naj se vedno izbere glede na velikost psa; pes naj kost gloda vedno pod nadzorom; pazite na količino kosti (mastne povzročijo drisko).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter