A. Ko. | 2. 5. 2022, 07:00

ZATO morski prašiček ni primerna prva žival za otroke

Profimedia

Morskih prašičkov se drži kar nekaj mitov, ki v resnici ne držijo. Sliši se neverjetno, toda včasih je z njimi več dela kot s psom.

Morskih prašičkov se drži kar nekaj mitov, ki v resnici ne držijo.

Je z morskim prašičkom res manj dela kot s psom ali mačko?

Ne drži. Za morskimi prašički je treba kar precej pospravljati. Imajo več kakcev in bolj pogosto kakajo kot psi ali mačke, poleg tega neprestano nekaj žvečijo, kar povzroča veliko odpadkov. "Moja dva posvojena morska prašička sta čudovita in zabavna, toda ugotovila sem, da je skrb zanju večji zalogaj kot pa skrb za mojega psa, mešančka z nemškim ovčarjem,'' je zapisala avtorica članka na Peta.si.

Poleg pospravljanja je morske prašičke treba redno voziti k veterinarju na striženje nohtov (če niste sami strokovnjak za to), prav tako je zaradi stalne rasti zob treba pozornost nameniti dentalni higieni. Tudi čiščenje njihovega tekstila in igračk vzame kar nekaj časa in napolni kar nekaj pralnih strojev na mesec. Nenazadnje pa pri morskih prašičkih velja pravilo, da sta dva bolje kot eden, kajti to so družabne živali, ki potrebujejo ob sebi prijatelja. Dva morska prašička pa pomenita – dvojno delo.

Morski prašički manj stanejo?

Manjša je žival, manjši so stroški, povezani z njo? Ne drži. Omenili smo že pogoste obiske pri veterinarju, ki vsekakor niso poceni. Drži, da je ceneje nahraniti morskega prašička kot enega velikega psa, a strošek hrane ni zanemarljiv, saj imajo morski prašički zaradi posebnih potreb tudi posebno hrano. Prehranjujejo se s suhim senom, briketi, zelenjavo in sadjem. Ker sami ne proizvajajo vitamina C, je potrebno paziti, da ne pride do pomanjkanja.

Idealni za crkljanje in 'mečkanje'?

Morski prašički so majhne in ranljive živali, ki se v rokah neprevidnih in premajhnih otrok hitro lahko poškodujejo. So posebni, saj jih je nekako treba prepričati, da vas bodo vzljubili. Njihovo zaupanje si je treba prislužiti in večina otrok za to nima potrpljenja. Čeprav se zdijo idealni za v naročje, v resnici veliko morskih prašičkov tega ne prenese in če jih boste silili, bodo to hitro sporočili s kakšnim ugrizom v prst. Zelo veliko morskih prašičkov zaradi nepravilnega ravnanja in skrbi ne doživi starosti, ki bi jo lahko (dobro preskrbljen morski prašiček bo z vami od 6 do 8 let).  

Morski prašički niso ljubljenčki za začetnike, a to ne pomeni, da niso čudoviti sopotniki, le pravega človeka morajo imeti za svojega skrbnika. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.