Uredništvo | 24. 9. 2023, 11:00

V ZOO Ljubljana je zopet veselo, poglejte te prikupne mladičke

Profimedia

Nov naraščaj vedno prinese veselje in v ljubljanskem živalskem vrtu se tega pogosto razveselijo. Tokrat so nam pokazali mladičke, ki jih v naravi gotovo še niste videli.   

Pred nedavnim smo poročali o mladičkih pri volčjem paru, malo kasneje smo lahko opazovali spretnosti mladih alpskih kozorogov, tokrat pa so nam v ZOO Ljubljana pripravili prikupen posnetek o bobrih, na katerem lahko vidimo, kako v njihovem svetu deluje materinstvo. "Mladički so popestrili življenje pri bobrih in se že pridno potapljajo v svojem bajerčku in se skupaj z mamo učijo novih veščin," so zapisali.

Dodali so, da mladički ostajajo v skupini svojih staršev do starosti dveh let, okoli treh let pa spolno dozorijo in si ustvarijo svoje bobrišče, pri katerem sodelujejo vsi člani družine, razen mladičkov. Pri bobrih samico od samca ločimo po tem, da je precej večji.

Profimedia

Bobre pa nekateri zamenjujejo tudi z drugimi kopenskimi sesalci, predvsem nutrijami, ki zadnje časa zaradi popolnega izlova močno delijo javnost. Razlika med bobrom in nutrijo je zelo očitna. Nutrija ima okrogel rep, poraščen z redkimi dlakami, bober ima sploščen repek. Odrasla žival nutrije tehta med 5 in 9 kg in brez repa v dolžino meri med 40 do 60 cm.  Zelo prepoznavni so njihovi živo oranžni sekalci in plavalna kožica na zadnjih nogah. Tudi bele dlake okoli nosnic nutrijo ločujejo od bobra. Bobri so mnogo večji in dosežejo tudi do 30 kilogramov teže ali celo nekaj več.