A. Ko. | 8. 12. 2022, 06:00

Živo bitje se ne ovija v rdeče pentlje in ne spada pod božično drevo

Profimedia

Da žival ni primerno darilo v predprazničnem času, osveščajo številni živalovarstveniki. In če zavetišča v tem času posvojitve ustavijo, do 'prisrčnega darila' človek lahko pride po drugi poti, in to praktično v eni uri. 

 ʺŽal je do živali danes zelo preprosto priti. Internet je poln oglasov in ponudnikov takšnih in drugačnih psov, mačk … Vsakdo si lahko omisli, kar hoče in kadarkoli hočepravi Jurij Juhant, oskrbnik horjulskega zavetišča. Tisti, ki so se torej namenili živo bitje podariti za darilo, četudi v zadnjem hipu, to namero lahko kadarkoli uresničijo. Naj bo za rojstni dan ali za božič. Le kaj je bolj prikupnega kot pa kosmata kepici v škatli z rdečo pentljo pod božično smreko …  

Profimedia

Je pa – tako poudarja tudi naš sogovornik – treba ločiti, za kakšno darilo gre. Eno je, če mož psa ali mačko za darilo podari ženi (gre za darilo znotraj družine), ki si ga že dlje časa želi in s katero sta se skupaj odločila sprejeti novega štirinožnega družinskega člana v svoj dom, tudi že obiskala zavetišče ali izbrala leglo.  

Povsem drugače pa je, ko prijatelji z danes na jutri želijo priti do živega bitja, ki bi ga na zabavi podarili sodelavki ali postavili pod novoletno smreko. 

ʺRes se je težko za nekoga drugega odločiti, mu v roko potisniti živo bitje in reči – vse najboljše ali srečno. Meni se to nikoli ni zdelo primerno.ʺ 

ʺPri nas vztrajamo, da mora biti pri posvojitvi prisotna oseba, ki bo lastnik posvojene živali,ʺ pravi Juhant. Kot so zapisali v eni izmed objav, ne želijo biti del trenda, ko se posvaja živa bitja pod vtisom nekakšnega posebnega vzdušja. Ker posledice takšnih dejanj običajno niso lepe, trpijo pa nič hudega sluteče živali. V Zavetišču Horjul to dobro vedo in vsako leto znova občutijo na lastni koži.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.