N. V. | 18. 3. 2023, 07:29

🖉

Znanilke pomladi so se (že) vrnile domov: ste jih opazili?

Profimedia

Zaradi globalnih sprememb se vedno manj štorkelj odloča za selitev v tople kraje. Letos jih je v Sloveniji prezimilo rekordno število.

Kot vse kaže, je tista prava pomlad že tik pred vrati. V Slovenijo so se namreč že vrnile prve znanilke pomladi – štorklje.

Bela štorklja je sicer zavarovana živalska vrsta, ki se domov običajno vrne sredi marca, v Pomurju pa je to še vedno pomemben dogodek. V zadnjih dneh so štorklje oprazili že marsikje po Sloveniji.

Selitev v tople kraje

Čeprav jim globalne spremembe vedno bolj odgovarjajo, pa se večina štorkelj kljub temu pred zimo še vedno seli v tople kraje. A temperatura ni problem, kot zmotno mislijo ljudje. Štorkelj ne zebe.

Profimedia

Razlog za selitve v tople kraje ni mraz, ampak hrana. Ptice sledijo virom hrane, ki jih pozimi pri nas primanjkuje. Hranijo se z malimi sesalci, ki jih najdejo na njivah, ter z ribami in raki, ki jih lovijo po melioracijskih kanalih. 

Letos je v Sloveniji prezimilo rekordno število štorkelj

Letošnja zima je bila sicer rekordna po prezimovanju belih štorkelj, saj jih v Sloveniji prezimovalo 12, kar je največ doslej, poroča Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Prezimujoče štorklje so letošnjo zimo opazili v Ivančni Gorici, Dolenjem Jezeru, Logatcu ter v okolici Pragerskega in Rač.

Prezimovanje štorkelj sicer ni le slovenski fenomen, ampak postaja značilen vzorec za vso Evropo. Španske bele štorklje so se na primer v preteklosti selile čez Gibraltar v Afriko, danes pa se skoraj ne selijo več. Hrano iščejo tudi na smetiščih.

Gregor Bernard/Facebook/DOPPS - BirdLife Slovenia

Novi vzorci prezimovanja se prenašajo na potomce in tako se ustvarja nov trend življenjske strategije vrste in populacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.