A. Ko. | 12. 6. 2022, 06:06

Zopet precej priljubljene oglavnice za psa: TAKŠNE so posledice nošenja

Profimedia

Proti vlečenju psa na povodcu obstaja kar nekaj pripomočkov, a živalovarstveniki opozarjajo, da psom prijazna oprema proti vlečenju ne obstaja. V to kategorijo spada tudi oglavnica (halter ali halti). 

Oglavnico se psu namesti okoli gobca in glave in pripne na povodec, z njeno pomočjo pa pes ne vleče na povodcu, pač pa lepo hodi ob skrbniku. Sliši se idealno, a številni živalovarstveniki opozarjajo, da gre za zlorabljanje psa.

''Ko skrbnike vprašam, če vedo, da to ni ok za psa, mi odvrnejo, da ga drugače ne obvladajo. Ja kaj ste pa mislili, če si nabavljate pasme samo zato, ker so moderne?''  

''Kaj ste mislili, da se bo zgodilo, če si kupite grebenarja ali pa vižlo, slednja je res zelo popularna pasma oziroma bilo katero drugo pasmo, ki zahteva ogromno psiho-fizične stimulacije, vi pa jim tega absolutno ne morete zagotoviti?'' se v objavi na Facebooku sprašuje Jadranka Juras. 

Na DZZŽ Ljubljana že dolgo opozarjajo, da je pritisk, ki se zgodi, ko se ovratnica zategne (ob potegu za povodec), za psa neprijeten in boleč.  Zato pes hodi počasi in ne vleče.

Med posledicami uporabe izpostavljajo:

  • Poškodbe vratu in vratnih vretenc
  • Težave z dihanjem
  • Bolečine v vratnih mišicah in hrbtu
  • Neuravnotežena hoja
  • Pes ne more opravljati zanj bistvene funkcije - vohanja

Nekatere pasje šole še vedno zagovarjajo, da halti ob pravilni uporabi ni tako slaba izbira oz. da je včasih to edina možnost, da se psa nauči določenega vedenja.

Je pa vedno več pasjih šol s sodobnejšimi pristopi, ki temeljijo zgolj in samo na psu prijaznih in spoštljivih metodah učenja.

Vsekakor oglavnica ne sme biti izgovor, lažja pot ali celo nadomestilo za to, da si za psa vzamete čas, ga spoštujete, poslušate, mu namenite pozornost in s pomočjo pozitivne motivacije skupaj dosegate dolgoročne cilje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.