Srbski samotar odkril, da je svet ujet v pandemijo – in se nemudoma cepil

23. 8. 2021, 18:07 | Viralno

              Srbski samotar odkril, da je svet ujet v pandemijo – in se nemudoma cepil (foto: Profimedia) Profimedia

Panta Petrović je mojster socialnega distanciranja, saj se je pred 20 leti odločil umakniti od družbe in zaživeti popolnoma samotarsko življenje. Preselil se je v jamo na Stari planini v južni Srbiji, kamor pa je novica o pandemiji prišla z rahlo zakasnitvijo.

70-letni Panta Petrović večino časa preživi v svojem skalnatem gnezu na Stari planini, kjer si je uredil skromno domovanje. Dostop do jame je mogoč le preko strmega pobočja, a Panti nudi vse, kar potrebuje. Skalnato zatočišče si je opremil s staro, rjavečo kadjo, ki jo v bistvu uporablja kot stranišče, dodal nekaj klopi in na tla položil seno, na katerem spi.

Profimedia

Prehranjuje se večinoma z gobami in ribami iz bližnjega potočka, nekaj hrane pa zbere tudi med ostanki, ki jih najde na svojih redkih sprehodih v mesto. Na enem teh obiskov mesta  je tudi izvedel, da se preostanek sveta trenutno z vsemi silami ubada s precej nadležnim virusom. Ko je Panta slišal celotno zgodbo o covidu, pa ni dolgo razmišljal – in se je takoj cepil.

»Virus ne izbira,« je v intervjuju z Miodragom Soviljem povedal za mrežo AFP. »Prišel bo tudi sem, v mojo jamo. Hočem se trikrat cepiti, tudi s tisto dodatno dozo. In pozivam vse državljane, da se cepijo.«

Profimedia

Pred odločitvijo za samotarsko življenje, je Panta živel in delal v mestu Pirot. Bil je poročen, nato ločen, nato spet poročen. Svoje nekdanje življenje opiše kot 'hektično'. V mestu se ni počutil svobodnega, povedal je, da se je ves čas z nekom prepiral – ali z ženo ali s sosedom ali pa s policijo. »Tu me nihče ne nadleguje,« pravi Panta. Nekaj let je delal tudi v tujini, zasluženi denar pa potem daroval mestu za izgradnjo treh malih mostov.

Družbo mu danes delajo živali. Ima nekaj koz, kur, okoli 30 psov in mačk, celo odraslo divjo svinjo, ki ji je ime Mara. 

»Denar je zaklet, pokvari ljudi,« je za AFP še povedal Panta. »Nič ne pokvari človeštva tako, kot denar.«

Profimedia

FOTO: Mara je njegova ljubljenka odkar jo je rešil, ko je bila še mladiček.

Profimedia

FOTO: Mamo mladih muck je v gozdu ubil volk, zdaj za njih skrbi Panta.

Vir: AFP zgodba, avtor: Miodrag Sovilj