Študent si je QR kodo digitalnega potrdila o cepljenju tetoviral kar na roko – in deluje!

25. 8. 2021, 14:05 | Viralno

              Študent si je QR kodo digitalnega potrdila o cepljenju tetoviral kar na roko – in deluje! (foto: Profimedia) Profimedia

22-letni italijanski študent je postal prava spletna senzacija, ko je na Instagramu objavil, da si je QR kodo, ki vodi do njegovega digitalnega potrdila o cepljenju proti covidu, tetoviral na roko. Pametno ali noro – presodite sami.

Andrea Colonnetta je študent ekonomije. Živi v mestu Reggio Calabria na jugu Italije in pravi, da bi si rad za vselej zapomnil ta čas, ki bo zapisan kot pomemben del zgodovine človeštva. Ko je njegova nenavadna tetovaža zaokrožila po spletu, pa so mnogi ugotavljali, da je morda dejansko edini, ki se je doslej odločil za takšno telesno poslikavo.

Tetovaža QR kode je delo mladega in nadvse talentiranega tetovatorja Gabriela Pelleroneja. Skupaj sta se skušala domisliti, s kakšno tetovažo bi se Andrea za vselej spominjal tega bizarnega časa, v katerem živimo pretekli dve leti. Ko sta se oba zagledala v digitalno potrdilo, ki ga je Andrea po prvi dozi Pfeizer cepiva dobil le par dni pred prihodom v studio, je bila odločitev kot na dlani.

Gabriel je za tetovažo potreboval nekaj manj kot dve uri, Andrea pa ob tem upa, da bo ta poslikava druge ljudi opomnila, kako pomembno se je cepiti proti covidu. Nekateri so tetovažo označili za vsaj kontroverzno, če ne celo nekoliko politično, spet drugi pravijo, da je to briljantna in nadvse originalna ideja. Andrea je doslej na na fotografije tetovaže požel več kot 500 komentarjev in obenem prejel še preko 2.100 všečkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Colonnetta (@andrea_colonnetta)

»Dobil sem tudi kopico žalitev,« je za tuje medije povedal Andrea. »Najbolj me bolijo tisti komentarji, ki so mojo tetovažo primerjali s tetovažami ujetnikov v koncentracijskih taboriščih. To ni primerna primerjava.«

A kar je pri vsem skupaj morda najbolj impresivno – tetovirana koda dejansko deluje! Andrea jo je prvič preizkusil v restavraciji McDonal's. »Član osebja, ki je prišel preverit, če imam digitalno potrdilo, je bil sprva začuden, potem pa mi je tetovažo poskeniral in je delovala.«

Andrea ne moti, da bo ta QR koda čez devet mesecev potekla in ne bo več uporabna. »Uporabljam jo lahko devet mesecev, poanta pa bo ostala za vselej. In to je pomembno,« je povedal Andrea.

V Italiji je sicer potrdilo cepljenju, t.i. zelena prepustnica, od 6. avgusta obvezna za vstop v kinematografe, muzeje, restavracije, športna prizorišča in druge javne ustanove. V Italiji odziv na potrdila ni bil tako žgoč kot v Franciji, kjer je uveljavitev prepustnic sprožila številne proteste, a tudi v Italiji ni manjkalo kritike, sploh s strani nasprotnikov cepljenja.

Viri: SCMP, New York Post, Instagram. Naslovna fotografija je simbolična (Profimedia).