K. R. | 14. 6. 2024, 16:17

Na slovenskem nebu znova opazili mavrične oblake: "Vzrok za ta optičen pojav gre pripisati ... "

Mavrične barve nad ljubljanskim Koseškim bajerjem.

Uredništvo

Več ljudi je opazilo, da so se nekateri oblaki nad nami svetlikali v mavričnih barvah.

Nad Slovenijo so se danes znova pojavili mavrični oziroma irizacijski oblaki. Fotografijo lepega primerka mavričnega oblaka, ki je nastala nad Mariborom, so objavili pri Neurje.si, enega pa smo nad ljubljanskim Koseškim bajerjem ujeli tudi mi. 

Čeprav bi iz fotografije lahko sklepali, da gre za pojav, podoben mavrici, pa so pri Agenciji RS za okolje (Arso) pojasnili, da ni čisto tako. Gre namreč za redek pojav irizacije oziroma svetlikanja v mavričnih barvah, optični pojav, ki ga meteorologi pripisujejo ledenim kristalčkom, ki tvorijo srednje ali visoke oblake, to so med drugim altokumulusi, cirokumulusi, lentikularisi ali cirusni oblaki.

Glavni razlog za irizacijo uklon svetlobe

"Pojavijo se kot vzporedni pasovi na robovih oblakov," so pojasnili in dodali, da mora biti oblak v tem primeru sestavljen iz ledenih kristalčkov, ki so podobnih velikosti. "Najpogosteje se pojavljajo pastelni odtenki zelene in roza barve. Neobičajne pastelne barve so ponavadi posledica prekrivanja interferenčnih pasov," so na Facebooku zapisali lanskega junija, ko so se na nebu prav tako pojavili takšni oblaki.

Pojasnili so tudi, kako se mavrične barve pojavijo: "Pri zornih kotih do 10 stopinj od Sonca je glavni razlog za irizacijo uklon svetlobe. Pri večjih zornih kotih pa je prevladujoč faktor interferenca svetlobe. Irizacija se lahko pojavi tudi pri zornih kotih, ki presegajo 40 stopinj od Sonca in tudi pri teh razdaljah so lahko barve zelo ostre," so zapisali.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak