Uredništvo | 21. 5. 2024, 11:25

Pozor! Popoldne prihajajo močne nevihte, ki lahko povzročijo večje težave

Facebook/neurje.si

Razvijejo se lahko neurja s točo, obstaja pa tudi nevarnost hudourniških poplav.

Vremenoslovci danes pričakujejo burno vremensko dogajanje. Kot so zapisali pri Neurje.si, se bo namreč glavnina nevihtnega dogajanja odvila danes popoldne. Na jugovzhodu Slovenije in na Hrvaškem pričakujejo razvoj prvih večjih kumulonimbusov - močno vertikalno razvitih, velikih in gostih nevihtnih oblakov, ki se bodo nato oblikovali v nevihtni pas, ki bo potoval proti severu ali severovzhodu.

Izpolnjeni bodo pogoji za razvoj močnejših neviht

Kot so zapisali, je ozračje praktično v celotni naši širši regiji nestabilno, nad Hrvaško in Slovenijo pa bodo popoldan izpolnjeni pogoji za razvoj močnejših neviht. K temu bo pripomoglo več dejavnikov, izmed katerih prevladuje južni veter, ki bo dovajal več energije in vlage na naše območje, pomemben dejavnik pa je tudi segrevanje v nižjih plasteh ozračja.

Po navedbah v objavi Neurje.si na Facebooku lahko vznožja hribovij oziroma gorskih pregrad določene nevihtne celice okrepijo "predvsem zaradi striženja pri tleh". Kljub vsemu pa vremenoslovci razvoja kakšnih večjih superceličnih neviht zaradi pomanjkanja vetrovnega stržena v višjih plasteh, ne pričakujejo.

Uredništvo

Neurja lahko povzročijo večje težave

Razvije se lahko tudi kakšno neurje s točo, močni nalivi pa lahko povzročijo večje težave - pride lahko tudi do hudourniških poplav. Nevihte bo spremljal tudi močnejši nevihtni veter, so še zapisali pri Neurje.si in dodali fotografije, ki prikazujejo konvektivno energijo (MLCAPE) in maksimalno radarsko odbojnost nekaterih neviht, ki bodo pri nas nastajale popoldan. Ponoči se bo stanje umirilo, so še zapisali.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan