N. V. | 20. 11. 2023, 12:28

Evropi se približuje snežna bomba: naši sosedje se že kepajo

Profimedia

Kdaj bo sneg zapadel pri nas?

Evropo čaka huda ohladitev, nekatere države pa celo "snežna bomba". Ogromna nevihta, ki je zajela Skandinavijo, se usmerja proti jugu in v naše kraje prinaša zimo. Temperature se bodo znižale, močan severni veter pa bo povzročil občutno ohladitev in prve snežne padavine v letošnji zimi.

Naši sosedje se že kepajo

V Avstriji je že zapadlo meter svežega snega po 30 urah neprestanega padanja. Tako že uživajo v pravi zimski pravljici. Ob obilici sonca in nizkih temperaturah je marsikdo sneg že izkoristil za prvo smučanje v tej sezoni.

"V Alpah bo snežilo do sobote zvečer," za avstrijske medije pojasnjujejo strokovnjaki. Predvidevajo, da bodo v petek vremenske razmere v Avstriji divje, zato so že izdali vremensko opozorilo za velik del Avstrije.

Tudi v nemških gorah je v minulih dneh že snežilo, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo kmalu sneg pobelil tudi nižine. 

V Evropo prihaja snežna bomba

"Snežna bomba" čez nekaj dni čaka tudi Veliko Britanijo. Konec prihodnjega tedna so na severu države možni močnejši zimski nalivi, poroča Mirror. Temperature naj bi se znižale, močan severni veter pa bo povzročil občutno ohladitev in prve snežne padavine v letošnji zimi.

Za Hrvaško sprožili vremenske alarme

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za torek izdal več opozoril, predvsem zaradi moči vetra. Najvišja opozorilna stopnja zaradi vetra velja za Velebitski kanal. "V krajih zelo južno, že dopoldne v močni in zelo močni, proti večeru in nevihtni burji," vremenoslovci trdijo, da bodo najmočnejši sunki vetra divjali tudi od 65 do 130 kilometrov na uro. Oranžno opozorilo velja za zahodno obalo Istre ter Kvarner in Kvarnerić. Rumeno opozorilo velja za regijo Karlovca, Gospića, Reke, Knina, Splita in Dubrovnika ter severno, srednjo in južno Dalmacijo. V najvišjih gorah napovedujejo, da je sta možna sodra in sneg.

Kdaj bo sneg zapadel pri nas?

Vreme, ki je še vedno milo in spomladansko, naj bi se hitro spremenilo tudi pri nas. Čeprav snežink še ni na vidiku, lahko iz vremenske napovedi razberemo, da se bo ohladilo. A po trenutnih podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje pa je verjetnost belih snežink zelo blizu nič.

Že danes zvečer bo začelo rahlo deževati. Ponoči se bodo padavine v južni in jugozahodni Sloveniji okrepile in se do jutra razširile tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo. Precej se bo ohladilo. Jutri dopoldne bo dež povečini ponehal, popoldne se bo oblačnost trgala.

Na Primorskem bo pihala močna burja. Ker lahko na izpostavljenih legah najmočnejši sunki presegajo 100 kilometrov na uro, so vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje izdali oranžno opozorilo, smo poročali. Burja bo delala preglavice tudi v sredo, čeprav bo vreme do konca tedna večinoma sončno. Po sredi nas čaka tudi otoplitev.