11. 6. 2024, 07:50 | Vir: STA

Močni nalivi čez noč po Sloveniji povzročili številne preglavice: kakšno bo vreme danes?

Alen Milavec/Bobo

Ponoči so narasle reke po vsej državi. 

Močnejši nalivi so čez noč povzročili kar nekaj preglavic, padavinska voda je zalivala objekte in na ceste nanosila blato, poroča uprava za zaščito in reševanje. Ponoči so narasle reke po vsej državi. Danes do sredine dneva bodo po Sloveniji še nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov, opozarja Arso.

Prevladuje velika vodnatost, le v osrednji in jugovzhodni Sloveniji je vodnatost srednja. V zgodnjih jutranjih urah so se začele razlivati Vipava in Drava v zgornjem toku ter posamezni manjši vodotoki v Pomurju. V prihodnjih urah se bo začela razlivati Mura znotraj protipoplavnih nasipov.

Dopoldan bodo reke še naraščale, ob krajevnih plohah in nevihtah lahko hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki več delih države, ki lahko poplavijo, poplavi lahko tudi padavinska voda, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Po podatkih Arsa je na postaji Godnje na Krasu v zadnje pol ure padlo 22,5 mm padavin. Krajevni nalivi se bodo predvidoma nadaljevali do sredine dneva. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov.

Milos Vijunovic

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na zahodu tudi nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec