P. F. | 20. 5. 2024, 16:51

V pričakovanju hude ure: izdano je oranžno opozorilo, kdaj bodo nalivi najmočnejši?

Žiga Živulović j.r./Bobo

Prve nevihte lahko pričakujemo že danes proti večeru.

Jutri, 21. maja, nas bo prešla hladna fronta z močnejšimi nevihtami, ki jih bodo spremljali nalivi in močnejši sunki vetra. Za vzhod države so na Arsu izdali oranžno opozorilo. Najhuje bo med 12. in 18. uro, nato pa se bo vreme začelo umirjati.

Prve nevihte lahko pričakujemo že danes proti večeru, poroča Neurje.si. Najverjetneje bodo danes zajele južni del države, ponoči pa se bo nestabilnost povečala, zato se bodo nevihte pojavljale v večjem delu države. Močnejši nalivi lahko ponoči nastanejo na vzhodu Slovenije. 

Hudo nevihtno dogajanje pa se bo jutri razširilo čez vso državo, prisoten bo tudi vetrovni stržen, veter, ki po višinah spreminja smer. V popoldanskih urah bo prevladoval južni do jugovzhodni veter, ki bo predelom, obarvanim z oranžno barvo, dovajal nekaj več konvektivne energije za razvoj močnejših nevihtnih celic.

Oranžno opozorilo je izdano za več kot polovico države.

Oranžno opozorilo je izdano za več kot polovico države.

ARSO/posnetek zaslona

Predvsem na območju Dolenjske ali Štajerske lahko popoldne nastane kako krajevno neurje z močnimi nalivi in tudi točo. Tudi za okolico med Zagrebom in Varaždinom nekateri modeli nakazujejo razvoj močnejših neviht, ki bi lahko potovale v smeri Maribora. Težave bodo vnovič povzročali močnejši nalivi, ponovno lahko računamo na možnost manjših hudourniških poplav in razlitje nekaterih vodotokov.

Zaradi prehoda neviht z nalivi predvsem od poldneva bodo ponovno naraščale reke na širšem območju Slovenije. Možno bo hitro naraščanje hudourniških vodotokov, lahko pride tudi do zastajanja padavinske vode. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenij, napovedujejo pri Agenciji RS za okolje. 

Drava bo imela jutri velik pretok že na vtoku v državo, ob povečanih lokalnih dotokih se bo njen pretok do noči na sredo še povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih. V sredo bodo pretoki večjih rek v vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke upadale.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu