1. 4. 2024, 09:44 | Vir: STA

Nad Slovenijo se bodo zgrnili temni oblaki, zaradi padavin povečana nevarnost plazov

Profimedia

Popoldne bo dež od zahoda zajel vso državo.

Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Padavine se bodo sredi dneva na zahodu okrepile in se popoldne širile proti vzhodu. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodnik, po prehodu hladne fronte pa severozahodnik, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 stopinj Celzija, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo. Ponoči bo še nekaj padavin, ki pa bodo zjutraj in dopoldne ponehale.

V torek bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, v alpskih dolinah malo nad 0, najvišje dnevne od 13 do 17 stopinj Celzija.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, spet bo pihal jugozahodnik. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo povečini sončno, le v zahodni Sloveniji bo več oblačnosti. Še bo pihal jugozahodnik.

Nevarnost plazov

Danes je zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, opozarja Geološki zavod Slovenije. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so danes sporočili iz zavoda.

Povečana verjetnost velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov pa lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, opozarja.

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Priporočila lastnikom objektov na nestabilnih tleh so objavljena na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel