21. 5. 2024, 12:12

Toča pobelila vas v občini Dvor: "Bilo je kot tornado, vasi se ni videlo, videti je bilo kot dim ... "

Profimedia

Sadno drevje, vinska trta in vrtovi v vasi so popolnoma uničeni.

Velika sprememba vremena z močnim dežjem in nevihtnim vetrom je zajela Hrvaško, kjer so neurja ponekod besnela že v ponedeljek popoldne in zvečer. Še posebej hudo je bilo na Sisaško-moslavaškem v občini Dvor, od koder prihajajo tudi pretresljive fotografije.

Dnevnik.hr/bralec

Padala toča, velika kot oreh

"Grozljivo je," je za Dnevnik.hr povedala Angela Abramović, prebivalka vasi Unčani in pojasnila, da se je začelo malo po malo, nato pa je nandoma izbruhnilo. "Bilo je kot tornado, vasi se ni videlo, videti je bilo kot dim," je povedala. 

Temperatura je med burnim vremenskim dogajanjem, ki je trajalo približno 15 minut, padla za 10 stopinj. Močan veter je odnašal strešnike s streh, luč na hiši pa se je prižgala sama od sebe, je povedala domačinka in dodala, da je padala toča, ki je bila velika tudi kot oreh

Facebook/neurje.si

Močnejše nevihte popoldne tudi pri nas

"Dvorišče je bilo belo in tudi danes zjutraj je vse na cesti belo od te majhne toče," je še povedala Abramovićeva. Dodala je, da je vas zaradi dogajanja obiskal župan Nikola Arbutina, ki pa je dejal, da ne more razglasiti naravne nesreče, ker gre samo za eno vas.  Toča je sicer poleg strešnikov poškodovala tudi fasade hiš, sadno drevje, vinska trta in vrtovi pa so popolnoma uničeni.

Čez Evropo se sicer pomika močna nevihtna fronta, ki bo prešla tudi Slovenijo. Tudi v naših krajih danes popoldne pričakujemo močnejša neurja, pade lahko toča, močnejši nalivi pa lahko povzoročijo hudourniške poplave. Agencija RS za okolje je zaradi pričakovanih neviht izdala oranžno vremensko opozorilo.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec