Uredništvo | 11. 6. 2024, 15:52

Ste naveličani dežja in hladnega vremena? Pripravite se na pasjo vročino

Profimedia

Trenutno vse kaže, da se bo živo srebro že kmalu povzpelo v višave.

Čeprav smo že skoraj dva tedna v meteorološkem poletju, vreme trenutno ni nič kaj poletno. A to se lahko že zelo kmalu spremeni, saj vremenoslovci napovedujejo, da bi nas lahko glede na trenutne projekcije že naslednji teden zajel vročinski val. Temperature se bodo namreč po trenutnih napovedih tudi pri nas dvignile krepko nad 30 stopinj Celzija, so zapisali pri Neurje.si.

V objavi na Facebooku so pri omenjenem mediju izpostavili dve fotografiji. Prva prikazuje trenutno vremensko stanje. Na njej je "lepo vidno do kod seže hladen zrak in kjer je meja z vročim", kar je tudi razlog, da pri nas  trenutno nastajajo nevihte.

Če se napoved uresniči, bo zelo vroče

Druga fotografija pa prikazuje potencialno stanje v naslednjem tednu, ki nakazuje čisto drugačen ekstrem: "Na fotografiji je lepo vidna advekcija vročega afriškega zraka, kot posledica višinskega jedra nad Iberskim polotokom. Če se ta napoved in pozicioniranost zračnih mas uresniči lahko pričakujemo temperature krepko nad 30 stopinj Celzija," so zapisali.

Milos Vujinovic/Bobo

Dodali so, da bi lahko v delih Madžarske in Srbije zabeležili tudi 40 stopinj Celzija. Kljub vsemu pa so opozorili, da je do takrat še relativno daleč in se lahko "karte še malenkost spremenijo". Trenutno stanje, ki napoveduje prihod poletne vročine, je tudi razlog, da so nekatere aplikacije danes za naslednji teden napovedovale 35 stopinj Celzija, so zaključili.