Nika Vajnhandl | 8. 3. 2022, 15:29

Kaj podariti ženski? To je boljša ideja od šopka!

Profimedia

Iščete okolju prijazno darilo, ki bi vsaki ženski pobožalo dušo in jo hkrati spremljajo dlje časa od rezanega cvetja, ki še posebej ob nepravilni negi hitro oveni?

Da bo praznovanje mednarodnega dneva žena - ali katerega koli drugega dne - bolj trajnostno, smo pripravili nekaj zelenih namigov.

Zakaj so šopki slabi za okolje?

Sveže rezano cvetje je obdelano s sintetičnimi pesticidi, ki se obdržijo na šopkih, ko pridejo v supermarkete in nekatere komercialne cvetličarne.

Sintetični pesticidi, kot je glifosat, so znane rakotvorne snovi, ki lahko onesnažijo vodne poti in prodrejo v zaloge pitne vode.

Poleg tega insekticidi ubijajo tako škodljive kot koristne žuželke, kar vzbuja skrb zaradi upada ključnih vrst opraševalcev.

Čeprav obstajajo pravila, ki narekujejo uporabo sintetičnih pesticidov na užitnih pridelkih, lahko trgovina s cvetjem obkroži te predpise, ker niso razvrščena kot hrana.

Metil bromid – zelo učinkovit plinski fumigant – je bil uporabljen v cvetličarstvu za odpravo škodljivcev, kot so glodavci, žuželke in glive. Prav tako je zelo strupen in dolgotrajna izpostavljenost lahko povzroči nevrološke učinke pri ljudeh in živalih, navaja Ameriška agencija za varstvo okolja.

Seveda pa obstaja nekaj cvetličarn, ki gojijo avtohtone rastline in so odlična alternativa škodljivim učinkom cvetličarske industrije. Če rože kupite v takšnih cvetličarnah, lahko še vedno presenetite svoje najdražje s sveže rezanim cvetjem, to pa ne bo tako negativno vplivalo na okolje ali zdravje ljudi.

Rože vzgojite sami

Najbolj prepričani v izvor in avtentičnost šopka boste, če ga naredite iz rož, ki ste jih doma posadili sami.

Domače rože lahko pomenijo veliko več, saj ste za gojenje potrebovali čas in skrb.

Če gojite rože na svojem dvorišču ali na okenski polici, boste podpirali tudi koristne opraševalce, kot so čebele in metulji.

Tudi najbolj okolju prijazna darila so tista, ki so ročno izdelana iz predelanih predmetov ali ponovno podarjena. Čeprav to lahko zahteva nekoliko več časa in predvidevanja, lahko premišljenost in sporočilo v veliki meri pokažeta, kako zelo vam je mar.

Po rože v lokalni vrtni center

Namesto da bi podarili šopek, izberite lončnico iz lokalnega vrtnega centra. Ljubljanski botanični vrt ima čudovito zbirko.

Lahko pa podarite tudi drevo. Za razliko od rezanega cvetja lahko drevesa živijo desetletja in pomagajo pri obnavljanju ključnih habitatov.

Rože iz papirja

Cvetlične rože iz papirja postajajo vse bolj priljubljene in posledično specializirana umetnost. To je tudi nekaj, kar lahko naredite sami.

Na spletu je neskončno število navodil, ki vam pokažejo, kako ustvariti aranžma iz papirja. Lahko se igrate z različnimi vrstami papirja, in tako ustvarite različne teksture za cvetne liste.

Iz papirja lahko izdelate vrtnice, potonike in zlatico – večji kot je cvetni list, tem bolje.

Druga prednost je šopka z rož iz papirja, je, da lahko ustvarite rože iz barv, ki jih običajno ne vidite v naravnem svetu, kot so mornarsko modra, neonska ali v celo prelivajočih odtenkih.

Šopek z listov

Šopek z listjem je postal že skoraj trend. Dobra novica je, da so ti lahko izjemno prijazni do okolja, poleg tega pa so bistveno cenejši od cvetličnih šopkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.