23. 6. 2021, 13:43

10 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja
 o naravnih rešitvah za težave z virusi

PRavljična Agencija Press
10 odgovorov na najbolj pogosta vprašanja
 o naravnih rešitvah za težave z virusi (foto: PRavljična Agencija Press)

Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave, s katerimi se človek danes srečuje. V tem času je kot avtorica ali soavtorica ustvarila že več kot 20 knjižnih uspešnic, med katerimi so tudi Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Ščepec rešitve, Ščepec vedenja, Ščepec ustvarjanja, Adijo prehladi, Resnice in zmote o maščobah …

Ob izidu njene zadnje knjige je Sanja Lončar, avtorica knjiga, pa tudi direktorica Zavoda za celostno samooskrbo, Škofja Loka, in urednica informacijskega središča zazdravje.net, odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj, ki so naslovljena nanjo.

1. Kako je nastala knjiga Naravne rešitve za težave z virusi

Ukvarjanje z respiratornimi virusi se v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave ni začelo s pandemijo novega koronavirusa. To je dejansko naša tretja knjiga, v kateri poskušamo ozaveščati, kako pravilno ravnati, da iz male težave, ki ji rečemo prehlad, ne nastane kaj bolj nevarnega. “Kovidno leto” nas je le spodbudilo, da naredimo korak naprej in še enkrat preverimo najboljše strategije in naravne pripravke, ki jih imamo na voljo.

2. Ali lahko viroze obvladamo le z naravnimi pripravki?

Narava se z virusi ukvarja že milijone let. Rastline so iznašle svoje strategije zoper viruse, ko človeka še sploh ni bilo. Zato so glede tega zelo kvalificirane in jim velja zaupati. Tudi znanstvene raziskave dokazujejo, da rastline imajo zelo učinkovite rešitve zoper viruse. Nekatere se sinteznim rešitvam približajo, številne jih celo prekašajo. Pogosta predstava, da so rastline nekaj, kar uporabljamo le za drobne težave, in še to le v primeru, da imamo neskončno veliko časa, je povsem napačna. To je žalitev za rastline. Alkoholni izvleček ameriškega slamnika, pripravljen iz celotne rastline, je denimo v raziskavah dobesedno »pometel« z najbolj razvpitim protivirusnim zdravilom. Sveži ingver za 80 odstotkov zmanjša možnost vdora virusov v celice. Podobno velja za bezgove jagode, česen, črno kumino in številne druge rastline.

3. V čem je posebnost knjige Naravne rešitve za težave z virusi?

V tem, da je tako natančna in obenem praktična, da bodo tudi tisti, ki doslej niso pripravili še nobenega domačega čaja ali sirupa, vedeli, kaj morajo storiti, če želijo že to jesen uživati svoje zdravilne pripravke. Že leta tarnam nad knjigami, ki so nenatančne, površne ali celo zavajajoče, zato si prizadevam pisati takšne, kakršne bi rada brala tudi sama. Če želimo zares učinkovite pripravke, se moremo poglobiti v podrobnosti in ta knjiga je zagotovo najbolj natančen priročnik, ki je na voljo.

4. Rastlin, ki lahko pomagajo pri respiratornih virusih, je zelo veliko. Je vseeno, po čem posežemo?

Rastlin, ki pomagajo pri težavah, ki jih povzročajo respiratorni virusi, je čez 50, vendar niso vse primerne za prav vsako težavo z dihali. Če imamo težave s sinusi, potrebujemo drugačne rastline, kot če imamo težave s pljuči in bronhiji. Da je zadeva še nekoliko bolj zapletena, gre vsaka oblika respiratorne okužbe skozi več faz. To, kar pomaga v prvi, tako imenovani suhi fazi, ne pomaga, ko pridemo v tako imenovano vlažno fazo. V prvi denimo uporabljamo zdravilne sluzi, saj moramo sluznice navlažiti in jih dodatno »obleči«. Ko pa je sluzi, gnoja in izločkov preveč, pridejo na vrsto rastline, ki jih sušijo in ki lajšajo izkašljevanje. Te rastline bi nam na začetku okužbe bolj škodovale kot koristile, zato se moramo naučiti modrega spremljanja razvoja dogodkov v svojem telesu in temu prilagajati tudi svojo obrambo.

5. Kako najučinkoviteje obvladovati viruse?

Najlažje jih je preprečiti, da se pritrdijo na sluznice oziroma prebijejo v celice in iz njih naredijo svoje tovarne za razmnoževanje. Če smo pravočasni, jih lahko povsem onemogočimo. Naši predniki so se v tej fazi zelo zanašali na moči zdravilnih sluzi, ki jih je najti v trpotcu, slezu, slezenovcu, velecvetnem in drobnocvetnem lučniku in še nekaterih drugih rastlinah. Sluzi virusom naredijo »spolzka tla« in jim po povsem naravni poti onemogočijo, da bi se pritrjevali na sluznice. Kapsulirani virusi, med katere sodi tudi SARS-CoV-2, se s »taksijem« pripeljejo do vrat naših celic, vendar morajo v določenem trenutku zapustiti varnost svojega »vozila« in do vhodnih vrat v celico priti »peš«. Prav v tem času so najranljivejši, in če pred našimi vrati patruljirajo snovi iz ingverja, črnega bezga, hrena ali česna, bomo vsiljivce onemogočili, še preden jim bo uspelo vdreti v naš celični prostor.

Če to fazo zamudimo, je treba uporabiti pripravke, ki so virusu sposobni slediti tudi skozi celice in mu še naprej onemogočati razmnoževanje. Take moči ima denimo propolis.

6. Kako je nastala izbira najboljših rastlin, ki so predstavljene v knjigi?

Lahko se zahvalim koroni, da je bilo dovolj časa za temeljiti pregled znanstvenih podlag, sodobnih raziskav in tudi tradicionalnih znanj. Respiratorni virusi so v zadnjem letu postali zelo aktualna tema, in se z njimi ukvarjajo znanstevniki na vseh celinah. Zato je tudi na voljo izjemno veliko svežih informacij. Bralci pa si bodo prihranili nekajmesečno prebiranje strokovne literature in v zelo domačem jeziku spoznali, kaj zmore 55 dokazano protivirusnih rastlin, od katerih jih ima enajst tudi dokazano delovanje proti koronavirusom.

7. Zakaj se dandanes toliko govori o vitaminih C in D?

No, o njiju se govori še premalo, moralo bi se še veliko več. Vsakič, ko izgovorimo besedo cepivo, bi morali dvakrat izgovoriti besedo vitamin D. Zakaj? Ker so številne raziskave, ki so v tem letu potekale na intenzivnih oddelkih bolnišnic, pokazale, da se smrtnost zaradi covida-19 zmanjša za sedemnajstkrat, (dobro ste prebrali 17-krat!) ko pri bolnikih odpravijo kronično pomanjkanje vitamina D. To je tako zelo pomembno spoznanje, da bi morali o tem poslušati trikrat na dan, v vseh informativnih oddajah, saj bi tako veliko hitreje, ceneje in brez tveganja dosegli želene cilje. Seveda če je naš cilj preprosto in poceni opraviti s to pandemijo.

8. Na kaj moramo biti najpozornejši pri uživanju teh dveh vitaminov?

Pri vitaminu D je zelo pomembno, da ga čim več zaužijemo v naravni obliki, z varnim sončenjem. To je edina oblika vitamina D, ki ga lahko uskladiščimo in nato porabljamo v zimskih dneh. Nadomeščanje s prehranskimi dopolnili utegne biti tvegano, saj se niti najboljše naravne oblike vitamina D ne obnašajo povsem enako kot tisti, ki ga naše telo ustvarja zgolj ob pomoči sončnih žarkov. Pri dolgotrajnejšem jemanju je zato nujno spremljati raven vitamina D v telesu, kajti enake količine prehranskega dopolnila se v vsakem telesu vsrkavajo drugače. Ker gre za pomemben steber našega zdravja na številnih področjih, je v knjigi tudi veliko natančnih informacij o tem.

9. Koliko je pomembno preventivno uživanje vitamina C?

Nekoč so ljudje umirali za skorbutom, nato pa se je izkazalo, da jim samo primanjkuje vitamina C. Tudi pri virusnih okužbah pljuč so dokazali neposredno povezavo med pomanjkanjem tega vitamina in nastankom pljučnic. Vnos vitamina C zelo pomaga, tam kjer ga primanjkuje. Vseeno pa vitamina C ni smiselno uživati v velikih količinah, na zalogo. Kar se presežne količine ne porabijo, jih telo takoj splakne, s čimer pride zgolj do dodatne obremenitve ledvic. Torej moramo v času »miru« le vzdrževati potrebno raven vitamina C, ko pa pride do okužbe in celičnih poškodb, je trenutek, da zelo povečamo odmerke in tako telesu omogočimo hitro obnovo tkiv.

10. Kaj še priporočaš za učinkovito zaščito in krepitev imunskega sistema?

Zdaj je trenutek premora, ko lahko temeljito reorganiziramo svojo obrambo, omilimo tiha vnetja in odpravimo ovire, ki šibijo naš imunski sistem. Ti ukrepi namreč zahtevajo od štiri do šest tednov temeljitega dela. Tega se ne moremo lotiti, ko je nevarnost tretjega ali četrtega vala že na obzorju, saj vsi vemo, da veliko pospravljanje najprej ustvari dodaten nered, zato zanj potrebujemo čas.

Modri ljudje bodo poletje izkoristili za to, da bodo okrepili svojo obrambo ter pripravili zelo učinkovite pripravke in domača superživila, ki jih bodo uživali jeseni in pozimi. Tako kakovostnih, kot jih lahko pripravimo sami, skoraj ni mogoče kupiti.

"V Sloveniji živimo v zeliščarskih nebesih. Zato s hvaležnostjo sprejmem vse dobrote, ki so se nabrale v smrekovih in borovih vršičkih, v trpotcu, ruševju, gozdnem slezenovcu, lučniku… V tem času, ko so najdaljši dnevi, imam dela od jutra do večera, da naberem, posušim, naredim pesta, izvlečke… IN vsakemu kozarčku že vnaprej rečem 'Hvala za vse, kar boš naredil za nas'." - Sanja Lončar

Knjiga Naravne rešitve za težave z virusi je dostopna na spletnem naslovu znanje.zazdravje.net

Zbirka ŠČEPEC REŠITVE je dostopna na spletnem naslovu znanje.zazdravje.net

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.