23. 1. 2022, 13:22

37 (zdravstvenih) razlogov, da se redite, pa to NI vaša krivda!

profimedia

Odvečna telesna teža je težava sodobnega sveta, ki je povezana je s tveganjem za številne bolezni, zato si marsikdo s previsoko telesno težo prizadeva shujšati za vsako ceno. A dejstvo je, da mnogim med njimi to ne bo uspelo s konvencionalnimi pristopom, ki pravi: 'manj žri' in se veliko gibaj, saj ima njihova debelost v resnici bolezensko ozadje.

In medtem ko so laični 'strokovnjaki' vedno polni 'dobronamernih' in 'koristnih' nasvetov o tem, kako bi moral njihov debelušni prijatelj jesti in živeti, če naj bi mu do naslednjega poletja uspelo zlesti v isto konfekcijsko številko, kot jo imajo sami, pa ti nasveti (ki so jih najverjetneje prebrali v lahkotnem revijalnem tisku ali na kakšnem lajfstajl spletnem portalu) njihovim prijateljem ne bodo kaj dosti pomagali, če v prvi vrsti ne bodo naslovili pravega krivca za svojo debelost.

Če je glavni krivec za odvečno težo resnično zgolj nepravilna prehrana in manko gibanja, bo svoje v nekaj mesecih naredila že sprememba življenjskega stila in za to ne potrebuje vašega nepotrpežljivega priganjanja in pametovanja, temveč predvsem spodbudo in oporo. Če pa vaš prijatelj ali znanec navkljub pravilni prehrani in redni vadbi nikakor ne izgublja odvečne teže, gre vsekakor preveriti, ali morda kakšna od naslednjih 37 bolezni in bolezenskih stanj ne prispeva (ali celo povzroča) njegovo nezaželeno kopičenje kilogramov.

V nadaljevanju preverite simptome naslednjih bolezni in bolezenskih stanj, od katerih so nekatere lažje obvladljive kot druge, in - če je potrebno - obiščete zdravnika.

1. Nespečnost

Dober nočni počitek lahko bistveno izboljša počutje slehernega človeka, hkrati pa vpliva tudi na težo. Nespečnost in pomanjkanje spanja lahko v veliki meri vplivata na nabiranje kilogramov, saj spodbujata apetit in upočasnjujeta presnovo. Osebe, ki trpijo za nespečnostjo, imajo tudi manj energije, zato je manj verjetno, da bodo redno obiskovale telovadbo in se posvetile pripravljanju dobre hrane, saj oboje zahteva čas in - trud.

2. Bulimija

Medtem ko je izgubljanje telesne teže značilno za številne motnje hranjenja, v nekaterih primerih to velja tudi za pridobivanje kilogramov. Pri ljudeh, ki trpijo za bulimijo in nihajo med prenajedanjem in bruhanjem, se sčasoma lahko zgodi, da se telesna teža začne kopičiti, saj se ne morejo več znebiti odvečnih kalorij, ki jih zaužijejo.

3. Elektrolitsko neravnovesje

Telo zahteva dobro hidracijo. Ko ste preveč dehidrirani, lahko pride do zadrževanja vode. Če trpite za dehidracijo ali vas pesti kakšna druga zdravstvena nevšečnost, ki povzroči elektrolitsko neravnovesje (kot so na primer težave z imunskim sistemom), lahko pride do napihnjenosti, opazili pa boste tudi, da se vam zvišuje telesna teža.

4. Čir na želodcu

Čiri niso samo boleči, pogosto so lahko tudi odgovorni za nabiranje odvečnih kilogramov, saj se  simptomi kažejo v obliki lakote in kruljenja v želodcu. Nekatere ljudi to vzpodbudi k večjemu in pogostejšemu poseganju po hrani, da bi ti neprijetni simptomi izginili.

5. Depresija

Stranski učinki depresije ne vplivajo samo na čustveno stanje obolelega. Pri številnih ljudeh z depresijo se pojavi zvišanje telesne teže, za kar obstaja več razlogov: morda gre za upočasnjeno presnovo, povečanje apetita, stranski učinek vrste antidepresiva, manjšo telesno aktivnost ali pogosto poseganje po "tolažilni" hrani.

6. Nedohranjenost / nezadostna prehrana

Nedohranjenost ne pomeni, da oseba strada, lahko se celo zgodi, da pridobiva težo. Verjetno gre v tem primeru za to, da se oseba prehranjuje napačno in dobiva neprimerna hranila. Zato lahko pride do počasne prebave, zastajanja vode in upočasnitve presnove. Vse našteto pa lahko pripelje do znatnega povečanja teže, če oseba ne ukrepa pravočasno.

7. Kromosomske nepravilnosti

Spekter kromosomskih nepravilnosti je širok, pridobivanje teže pri takih stanjih pa je skorajda neizogibno. Sem spadata Downov in Turnerjev sindrom, ki sta povezana z nestandardno rastjo in hormonskimi nepravilnostmi, kar pogosto povzroča nabiranje odvečne teže.

8. Staranje

Zrela leta so lahko res lepa, a pri nekaterih ljudeh se v starosti pojavijo težave z odvečnimi kilogrami, tudi če prej niso imeli tovrstnih težav. Vzroki za to so lahko različni: upočasnjena presnova, zmanjšana telesna aktivnost in bolezni (bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen).

9. Endokrinološka obolenja

Ko endrokrinološki sistem deluje pravilno, mu ne posvečamo preveč pozornosti. Ko pa pride do težav, pa jih je nemogoče ignorirati. Endokrinološka obolenja, kot so tiroiditis, moteno delovanje hipofize in Cushingov sindrom, lahko povzročijo upočasnitev presnove, pri tem pa je nabiranje odvečne telesne teže neizogibno.

10. Pretiravanje s telesno vadbo

Telesna vadba je nepogrešljivi del izgube telesne teže in ohranjanja zdrave teže, a nekateri pri tem pretiravajo, kar se jim lahko maščuje. Pretiravanje poveča tveganje za poškodbe, telo pa lahko dobesedno začne stradati, če oseba pokuri preveč kalorij naenkrat. To pa vpliva na vnovično nabiranje odvečnih kilogramov - še posebej, če se oseba poškoduje in nekaj časa ne sme telovaditi.

11. Edem

Vzroki za pojav edema so različni in širokega spektra, saj se lahko pojavi ob alergijskih reakcijah, okužbah ... Hkrati pa lahko močno vpliva na težo posameznika. Zadrževanje vode je ena od značilnosti edema, tako kot boleče otekline na različnih delih telesa. Zaradi zadrževanja tekočine pa je številka na tehtnici hitro višja.

12. Bolezni srca

Če opazite naglo zvišanje telesne teže, bi lahko morda šlo za kakšno od bolezni srca. Zaradi hitrega nabiranja vode v celem telesu lahko pride do zvišanja teže. Bolezni srca veljajo za največjega ubijalca v sodobnem svetu, a tveganje lahko zmanjšamo s pravilno in zdravo prehrano, redno vadbo in pravočasno oskrbo manjših zdravstvenih težav.

13. Bakterijske okužbe

Tudi okužbe oziroma infekcije lahko vplivajo na zvišanje teže. Ko vas doleti okužba, jo bele krvničke skušajo pozdraviti, pri tem pa se pogosto tvori odvečna limfna tekočina okrog prizadetega mesta. Ko se tekočina nakopiči, nastane boleča oteklina, na tehtnici pa se hitro izpiše višja številka.

14. Nizka raven leptina

Če se ves čas lačni ali pa se vam kar na lepem začnejo kopičiti kilogrami, je morda glavni krivec nizka raven laptina. Gre za peptidni hormon, ki ga izločajo v glavnem bele maščobne celice in ima pomembno vlogo pri uravnavanju sprejemanja in porabe energije, še posebej pri uravnavanju apetita. V bistvu možganom sporoča, da ima telo dovolj zaloge hrane in maščobe za presnovni proces. Ko je raven leptina prenizka (zaradi bolezni, okužbe, genetske okvare), se lahko presnova upočasni, kopičenje teže pa je v tem primeru pravzaprav neizogibno.

15. Nosečnost

Morda se to zdi težko verjetno, a simptomi nosečnosti niso takoj očitni vsem prihodnjim mamam. Nekatere simptome (občutek napihnjenosti, občutljivost prsi ... ) so lahko simptomi tudi za druga zdravstvena stanja, na primer za PMS. Če ste ženska in se vam kar na lepem začnejo kopičiti kilogrami, a za to ni nobenega očitnega razloga, bi morda lahko razmislili o testu nosečnosti.

16. Tumor hipofize

Če je telo naša ladja, potem je hipofiza njen kapitan. Ko gre za rast, je žleza hipofiza odgovorna za to, nahaja pa se za očmi, pod sprednjim delom možganov in je velikosti graha. Oboleli za tumorjem na hipofizi trpijo za hormonskim neravnovesjem, kar vodi do hitrega nabiranja kilogramov.

17. Okvara ledvic

Ledvice spadajo med najpomembnejše prečiščevalne telesne organe - takoj za jetri. Če ne delujejo pravilno, se kaj kmalu pojavi naraščanje telesne teže. Okvara ledvic lahko povzroči hudo zastajanje vode, temu pa kaj kmalu sledi kopičenje kilogramov.

18. Dehidracija

V poslovnem svetu naj bi veljal rek: "Za zaslužek potrebuješ vložek." No, ko gre za vodo, velja enako - da bi jo izgubili, jo moramo zaužiti. Ko ste dehidrirani, vaše telo črpa vodo, ki bi sicer postala odpadna. Zaradi tega čutite izčrpanost in utrujenost, hujšanje pa je oteženo. Pitje zadostnih količin vode bo odpravilo dehidacijo in preprečilo prenajedanje, saj boste prej začutili sitost.

19. Alergije

Če vaša alergija ne vključuje samo običajnih neprijetnosti, kot so zamašen nos in suho grlo, je morda prav ona kriva za nabiranje odvečnih kilogramov. Alergija na določeno hrano lahko močno vpliva na občutljivo ravnovesje bakterij v črevesju, kar lahko poveča tveganje za debelost. To je dokazala tudi raziskava univerze Yale iz leta 2016.

20. Sladkorna bolezen

Vsi smo že slišali, da previsoka telesna teža lahko povzroči sladkorno bolezen. Ste vedeli, da velja tudi obratno? Pogosta spremljevalka sladkorne bolezni je motnja delovanja ščitnice, kar povzroča težave s težo. Tudi terapija z insulinom lahko močno vpliva na delovanje presnove, zato lahko oseba hitro pridobi odvečne kilograme, ki se jih težko znebi.

21. Hipotiroidizem (zmanjšana funkcija ščitnice)

Nenehno čutite utrujenost? Morda gre za ščitnico. Vas zebe? Morda gre za čitnico. Mislite, da ste se zredili? Morda gre za ščitnico. Ta poleg vseh drugih presnovnih procesov v telesu regulira tudi delovanja presnove. Ko ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona, kot v primeru hipotiroidizma, se presnova upočasni, temu pa kmalu sledi kopičenje kilogramov.

22. Sindrom policističnih jajčnikov

Gre za motnjo, ki prizadene deset odstotkov žensk. Pri policističnih jajčnikih gre za značilno ultrazvočno sliko povečanega jajčnika z velikim številom foliklov. Za sindrom policističnih jajčnikov so značilne še hormonske in presnovne spremembe, ki se kažejo s številnimi simptomi – tudi z nabiranjem odvečnih kilogramov. Izkazalo se je, da hormonska zdravila (tudi kontracepcijske tablete) pomagajo omiliti sindrome in zmanjševati težave s težo.

23. Paraziti

Veljalo naj bi prepričanje, da paraziti povzročajo izgubo teže, ampak ... Lahko povzročijo težave v mikrobioti črevesja in težave z imunskim sistemom. Spremembe v črevesni flori pa pomenijo slabo novico za obseg pasu in so pogosto odgovorne za zvišanje telesne teže.

24. Kronova bolezen

Če mislite, da ljudje s Kronovo boleznijo samo shujšajo, se motite. Žal ta bolezen, kot tudi druge bolezni črevesja, lahko podre ravnovesje črevesnih bakterij, kar pripelje do nabiranja kilogramov. Za Kronovo bolezen je značilno tudi hujšanje, ki mu sledi obdobje zastajanja vode in nabiranja teže.

25. Ulceriozni kolitis

To je kronična vnetna avtoimunska bolezen – gre za pretiran odziv imunskega sistema, kar lahko povzroči poškodbo tkiva in posledično vnetje v debelem črevesju. Tako kot pri Kronovi bolezni tudi v primeru ulcerioznega kolitisa pride do kopičenja kilogramov. Pogosti izbruhi diareje lahko povzročijo porušenje ravnovesja črevesnih bakterij n dehidracijo, pri tem pa je težko obdržati zdravo telesno težo.

26. Artritis

Artritis je huda bolezen in potencial za zvišanje teže zagotovo ne vpliva na lažje življenje obolelih. Zaradi vnetij in bolečine, ki jo prinaša artritis, je težko telovaditi. Zaradi artritisa se presnova upočasni, zdravila s steroidi, ki jih jemljejo bolniki, pa lahko povzročijo kopičenje kilogramov.

27. Hipertenzija (povišan krvni tlak)

Povišan krvni tlak, nabiranje kilogramov in debelost so del kolesja, v katerega se je lahko zaplesti. Previsoka telesna teža lahko zviša možnosti za pojav hipertenzije, ta pa lahko povzroči zastajanje vode v telesu in posledično nabiranje kilogramov. K temu lahko pripomorejo tudi zdravila za nižanje tlaka. Kako ukrepati? S preventivo – zdravo in uravnoteženo prehrano, redno vadbo in z omejeno uporabo soli.

28. Menopavza

Marsikatera ženska se veseli dneva, ko ne bo več morala kupovati tamponov in vložkov, a menopavza lahko povzroči številne druge zdravstvene tegobe, vključno z nabiranjem kilogramov, če posebej na področju trebuha, bokov in stegen. Ženske si lahko pomagajo tako, da ostanejo aktivne in se zdravo prehranjujejo.

29. Inzulinska rezistenca

Inzulinska rezistenca, stanje, ko se telo ne odziva pravilno na inzulin, ki ga proizvaja trebušna slinavka, lahko povzroči številne zdravstvene težave, najbolj očitna pa je nabiranje odvečnih kilogramov. Na srečo se lahko s pomočjo zdrave prehrane in telesne vadbe izognemo vnovičnemu pojavu inzulinske rezistence.

30. Pomanjkanje beljakovin

Če kljub redni vadbi in (domnevno oziiroma navidezno) zdravi prehrani pridobivate kilograme, je morda težava v pomanjkanju beljakovin. Te nam dajejo energijo za vadbo, pomagajo pri dobrem delovanju imunskega sistema, obnavljajo celice in tkiva. Če imate občutek, da se vam je upočasnila presnova in da je vadba neučinkovita, bi morda morali poskrbeti za več beljakovin na jedilniku.

31. Presnovni sindrom

Morda zveni nenevarno, a seznam slabega vpliva simptomov presnovnega sindroma je precej strašljiv. Gre za skupino dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove, vsak med njimi pa je sam zase razlog za pogostejši pojav bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezi (trebušna debelost, zvišan krvni tlak, zvišana vrednost krvnega sladkorja ...). Znak, da je s presnovo nekaj narobe, je čezmerna telesna teža. Žal pa je težko prekiniti krog presnovnega sindroma - kopičenje kilogramov vpliva na diagnozo, ki je v bistvu odgovorna za čezmerno težo. Najuspešnejša ukrepa sta redna vadba in zdrava prehrana.

32. Kompulzivno prenajedanje

Marsikoga občasno premamijo dobrote na mizi, malce preveč posega po njih in se pravzaprav prenaje. Lahko bi rekli, da v primeru takega prenajedanja gre za moč volje - oseba se lahko pravočasno ustavi. Pri kompulzivnem prenajedanju pa gre za psihično stanje, ki ima resne fizične posledice. Med njimi je neizogibno nabiranje kilogramov. Psihično zdravljenje te motnje lahko traja več let, preden simptomi pojenjajo.

33. Nosečnostni diabetes

Nosečnost je lahko naporna, nosečnostni diabetes pa je še dodatno breme. Nosečnice, ki trpijo za njim, pogosto pridobijo veliko kilogramov v kratkem časovnem obdobju. Zanje tudi velja, da rojevajo večje otroke - vsaj tako je pokazala raziskava, ki so jo opravili v kanadski bolnišnici Women's Collega Hospital.

34. Rak jajčnikov

Tako kot druge bolezni, ki lahko porušijo hormonsko ravnovesje, tudi rak jajčnikov pogosto lahko povzroči nenadno nabiranje kilogramov in napihnjenost. Številne ženske z rakom jajčnikov se zredijo, tudi če redno vadijo in se zdravo prehranjujejo.

35. Tesnoba

Skorajda ga ni človeka, ki pred kakšnim pomembnim dogodkom ne bi začutil malce tesnobe. Nekateri v takih primerih izgubijo apetit. Kronična tesnoba pa lahko ima nasproten učinek. Stres zaradi tesnobe lahko preplavi telo s kortizolom, hormonom, ki vpliva na količino trebušne maščobe. Številni ljudje tudi skušajo s hrano omiliti tesnobne občutke.

36. Celiakija

Gre za bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten, posledica pa je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa. Spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri. Pred diagnozo številni ljudje tako uživajo hrano, ki ni primerna za njih, zato ni nič nenavadnega, če se jim nabirajo odvečni kilogrami, zastaja pa jim tudi voda.

37. Astma

Astma, kronično vnetje dihalnih poti, je še eno v vrsti vnetij v organizmu, ki otežuje izgubljanje odvečne telesne teže (in je hkrati povezano z nehotenim pridobivanjem neželenih kilogramov). A čeprav sta astma in debelost gotovo epidemiološko povezana, pa študije o tem, kaj je bilo prej: astma ali debelost, in kakšna je njuna vzajemna korelacija, še potekajo. Znano je namreč, da izguba odvečne telesne teže lajša simptome astme, po drugi strani pa astma znatno otežuje redno telesno aktivnost in z njo pospešitev metabolizma. Naj še dodamo, da so tudi steroidi, ki jih zdravniki predpisujejo astmatičnim bolnikom, znani po tem, da redijo.

Povzeto po www.msn.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.