N.Z. | 28. 10. 2020, 11:24

5-krat večja smrtnost pri komplikacijah zaradi covida kot pri obolelih za hujšo oblike gripe

profimedia

Pri pacientih, okuženih s koronavirusom, je tveganje smrtnosti petkrat višje kot pri obolelih za gripo.

Najnovejše ameriške študije kažejo, da so komplikacije pri težji obliki razvoja covida veliko večje od tistih pri hujši obliki gripe.

Obe bolezni druži nenaden kašelj in povišana telesna temperatura, pa tudi slabo počutje.

Bolečine v grlu in mišicah, glavobol, izcedek iz nosu ... so pogostejši simptom gripe, medtem ko je izguba vonja in okusa tipična za covid, pa poroča nemški Inštitut Roberta Kocha. Slednji je v enem zadnjih poročil zapisal tudi, da so 'najpogostejši znaki covida-19 kašelj, ki ga beležijo v 45 % primerov, in povišana telesna temperatura, ki nastopi v 38 % primerov'.

Razlike med prehladom, gripo in covidom-19 so še:

  • Izguba vonja (t.i. anozmija) prizadane 15 odstotkov covid pacientov. Pa vendar šele laboratorijski testi zares potrdijo okužbo.
  • Po navedbah zdravnikov, je navadni prehlad najlažje prepoznati, čeravno se tudi ob prehladu lahko zgodijo boleče grlo, utrujenost, mrzličnost in glavobol. Pa vendar: prehlad običajno ne povzroči vsesplošno utrujenost, ki običajno spremlja gripo.
  • Ko primerjamo covid in gripo, pa velja, da okužbi z novim koronavirusom pogosteje sledijo komplikacije, v primeru slednjih pa so veliko daljše tudi hospitalizacije. Covid pacienti pogosteje zahtevajo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, kjer ostajajo tudi veliko dlje.
Na respiratorju konča 22 odstotkov obolelih zaradi covida, pri gripi pa je takšnih običajno do 14 odstotkov.
Pogostejši in hujši zapleti pri covidu

Ameriški znanstveniki so stopnje komplikacij preverili na primeru zbranih podatkov 3.948 hospitaliziranih zaradi covida in 5.453 hospitaliziranih zaradi gripe.

Izkazalo se je, da:

  • se je zdravstveno stanje obolelih zaradi gripe najbolj kompliciralo pri pacientih, ki so že imeli težave zaradi bolezni srca in diabetesa,
  • na drugi strani pa so oboleli zaradi hujše oblike covida umirali petkrat pogosteje in bili dvakrat pogosteje sprejeti na oddelke intenzivne nege, kjer so ostali neprimerno dlje kot pacienti, ki so tam pristali zaradi hujšega poteka gripe.
Pri obolelih zaradi covida so raziskovalci našteli kar 17 različnih vrst zapletov, ki so bili povezani z boleznimi pljuč, krvi, srca, ožilja, živčnega sistema, ledvic in jeter.

Dotična ameriška študija, ki so jo objavili pred tednom dni, je še pokazala, da je v primeru zapletov smrtnost višja med Afroameričani, Latinoameričani in drugih pripadnikov depriviligiranih skupnosti (in to ne glede na njihovo starost in druge komorbidnosti), kar gre najverjetneje pripisati slabšemu ekonomskemu položaju (in posledično splošnemu zdravstvenemu stanju in slabšemu dostopu do zdravstvenih storitev).

Vir: Al Jazeera & agencije

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.