21. 12. 2020, 09:38

6 dejstev, ki jih o novi mutaciji vemo, in 3 velika vprašanja, ki se zastavljajo!

profimedia

Zarja Muršič, evolucijska antropologinja, biologinja, znanstvenica in novinarka, za Radio Študent in Metino listo letos pokriva prav pandemijo covida-19, s Twitter občestvom pa sproti deli svoje poglede na aktualna dogajanja. Tako je bilo tudi pozno zvečer v nedeljo, ko je ob novici o dvakrat bolj nalezljivi mutaciji koronavirusa, ki povzroča covid, završalo na družbenih omrežjih.

Takole je Zarja Muršič na Twitterju najprej pospremila novico o novi mutaciji koronavirusa, ki so jo odkrili v Veliki Britaniji ...

Nova različica SARS-CoV-2 zaznana v Združenem kraljestvu. Kaj vemo? Podatki kažejo, da se bolj prenaša od ostalih različic, ki so trenutno prisotne v populaciji. (1/9)
Kako to vemo? Obstaja povezava med različico virusa in pogostostjo prisotnosti te različice v populaciji. (2/9)
Kako nastanejo različice virusa? Ko se virus replicira, prihaja do "tipkarskih" napak (katera "črka" se zamenja, katera se izpusti). Teh je lahko več in vodijo v večje spremembe virusnih proteinov. (3/9)
V primeru te različice je prišlo do 14 mutacij in 3 delecij na genskem zapisu. Kakšen biološki pomen imajo, zaenkrat še ne vemo. Edini podatek, ki ga imamo, je povezava med razširjenostjo in prisotnostjo različice v populaciji. (4/9)
Ko so v prirejenem laboratorijskem virusu naredili eno izmed delecij, so pri njem zaznali dvakrat višjo infektivnost celic s površinskim receptorjem, ki ga uporablja virus, v primerjavi z virusom brez delecije. (5/9)
Večina mutacij, ki so se zgodile do sedaj (brez te nove), sicer ni vodila v višjo prenosljivost virusa SARS-CoV-2. (6/9)

In zdaj 3 tviti o tem, česar znanost o novi mutaciji še ne ve …

Kako bo različica vplivala na cepiva? Ne vemo (še). Cepiva mRNK vsebujejo navodila za izdelavo proteina S. Naše telo ob srečanju z njimi razvije protitelesa za prepoznavo različnih delov tega proteina. (Protitelesa so le del priprave našega imunskega sistema na virus.) (7/9)
Kako bodo mutacije v prihodnosti vplivale na cepiva? Ne vemo (še). Morda nas nekoč prehiti, a mi ga lahko s prilagoditvijo cepiv hitro ujamemo. (8/9)
Imamo torej še ogromno vprašanj o tej novi različici, več bo verjetno znanega v prihodnjih dneh in tednih. (9/9)

Zarji Muršič lahko prisluhnete tudi na podkastu Meta PHoDcast, v katerem se znanstveniki in znanstvenice z različnih področij znanosti pogovarjajo z mladimi raziskovalci in raziskovalkami, svoje misli pa deli tudi na blogu Piškotarna

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.