N.Z. | 26. 5. 2022, 13:56

6 neobičajnih stvari, ki jih še nerojeni otrok počne v materinem trebuščku

profimedia

Ste se kdaj vprašali, kaj vse počne otročiček v trebuhu? Mu je všeč hrana, ki jo mamica uživa? Ali otroka moti glasna glasba, sliši mamino petje in čuti, ko se dotika svojega trebuha?

Znanstveniki so zdaj razkrili, kaj vse fetus zmore, zna in počne tekom nosečnosti. In kar nekaj stvari na tem seznamu vas bo gotovo presenetilo.

Kolca

Kolcanje fetusa je normalen fenomen, ki ga čutijo številne nosečnice, otroci pa pričnejo kolcati že okoli prvega ali v začetku drugega tromesečja. Nekatere nosečnice čutijo kolcanje kot serijo poskokov, večina to zazna le občasno.

Prepozna popevke

Ekipa znanstvenikov z Univerze v Helsinkih je razkrila, da še nerojeni otroci tekom tretjega tromesečja prepoznajo otroško pesmico, ki jim je bila večkrat predvajana. Ko so jim kot novorojenčkom to pesmico predvajali še enkrat, so odkrili večjo možgansko aktivnost kot pri pesmicah, ki jih niso nikoli ’slišali’.

Vadi mimiko obraza

S pomočjo 4D ultrazvočnih posnetkov so britanski znanstveniki odkrili, da se otroci v 24. tednu nosečnosti že lahko nasmehnejo, do 36. tedna pa lahko naredijo že druge grimase, npr. spuščanje obrvi, gubanje nosu ali raztegovanje ustnic. Še nerojeni otroci v maternici pogosto zehajo in sesajo palec.

Prepoznajo okuse hrane

V nosečnosti se pogosto pojavi neopisljivo hrepenenje po točno določeni hrani. Ali to, da mamici nadvse dišijo kisle kumarice, pomeni, da ima otrok rad kislo ali slano?

Hranljive snovi iz hrane do fetusa pritekajo prek plodovnice, v 20. tednu nosečnosti pa naj bi otrok pričel zaznavati okuse, pa tudi vonje (npr. dim cigarete).

Neka raziskava je pokazala, da otroci matere, ki je med nosečnostjo najraje jedla redkvice, te tudi sami raje jedo od otrok, katerih mame niso jedle veliko zelenjave.

Reagira na stres

Angleška raziskava je pokazala, da se fetus matere, ko ta čuti tesnobo, pogosteje dotika obraza s svojo levo roko. Ta gib so si razložili kot dokaz, da mamina čustva prav zares vplivajo na otroka v maternici.

Joka

Eno od raziskovanj je pokazalo, da hrup nizkih zvočnih frekvenc, ki je usmerjen proti maminemu trebuhu, pri fetusu v zadnjem trimesečju izzove vedenje, ki je videti kot jokanje. Otrok takrat odpira usta, nepravilno ’diha’, znanstveniki pa so celo odkrili, da mu trepetajo ustnice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.