27. 8. 2018, 11:18 | Vir: STA

600 milijonov otrok na svetu v šoli brez pitne vode in stranišč, poroča Unicef!

profimedia
600 milijonov otrok na svetu v šoli brez pitne vode in stranišč, poroča Unicef! (foto: profimedia)

Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) opozarja, da je po svetu 600 milijonov otrok v šoli brez pitne vode in stranišč. Četrtina osnovnih šol na svetu nima čiste pitne vode, petina jih je brez stranišč, piše v poročilu, ki ga je Unicef pripravil s Svetovno zdravstveno organizacijo in objavil ob začetku Svetovnega tedna vode, ki poteka v Stockholmu.

Kot še piše v poročilu, si skoraj 900 milijonov otrok na svetu v šoli ne more umiti rok, saj voda in milo nista na voljo, tretjina osnovnih šol pa ne izvaja higienskih praks. Unicef izvaja programe za vodo, sanitarije in higieno v šolah v več kot 90 državah po svetu in z njimi doseže tri milijone otrok na leto.

"Če je izobraževanje ključno v boju proti revščini otrok, dostop do čiste pitne vode in sanitarij podpirata izobraževanje. Zapostavljanje tega dejstva pomeni zapostavljanje zdravja in dobrobiti otrok," je izpostavila vodja Unicefovih globalnih programov za vodo, sanitarije in higieno Kelly Ann Naylor. Unicef si zato po njenih besedah prizadeva, da bi bile vse šole na svetu opremljene s čisto pitno vodo in sanitarijami ter izvajale higienske prakse.

Unicef je poročilo objavil ob začetku Svetovnega tedna vode, ki od nedelje do petka poteka v Stockholmu pod sloganom Voda, ekosistemi in razvoj človeštva.

Iz Unicefa Slovenija so ob tej priložnosti spomnili, da z dobrodelno kampanjo Za vsakega otroka čista pitna voda zbirajo sredstva za pomoč otrokom v državah v razvoju.

Pomagati je mogoče s sporočilom SMS s ključno besedo VODA5 na 1919, donacijo prek Unicefove spletne strani ali nakazilom na TRR. Podatki za nakazilo: Naziv akcije: Za vsakega otroka čista pitna voda; TRR: SI56 0201 3025 9875 526; sklic: SI00 41104; namen: CHAR; BIC: LJBASI2X; prejemnik: Slovenska fundacija za Unicef, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.