28. 10. 2019, 10:53 | Vir: STA

67-letna Kitajka uradno postala najstarejša novopečena mati

profimedia

67-letna Kitajka je v petek rodila zdravo deklico in tako postala najstarejša kitajska mati. Z 68-letnim soprogom sta hkrati postala najstarejša starša na Kitajskem, ki sta otroka dobila po naravni poti, so danes sporočili iz porodnišnice v mestu Zaozhuang na vzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Ženska z imenom Tian je rodila s carskim rezom. Deklico so poimenovali Tianci, kar pomeni darilo nebes.

"Otrok je bil za naju darilo iz nebes," je za kitajske medije dejal soprog Huang. Par ima že dva otroka, med njima sina, ki je bil rojen leta 1977, dve leti pred tem, ko je Kitajska uvedla politiko enega otroka, da bi tako nadzirala rast prebivalstva. Leta 2016 je Peking to politiko omilil in dovolil parom na Kitajskem, da imajo dva otroka.

Novopečena starša sta si med sodržavljani že prislužila nemalo kritik.

"Starša sta preveč sebična. Glede na njuno starost ne bosta sposobna poskrbeti za otroka in to breme bo padlo na starejša sorojenca," se je tako glasil eden od komentarjev na Weiboju, ki je kitajska različica Twitterja. Drugi so se spraševali, ali si bosta Tian in Huang prislužila kazen, ker imata sedaj več kot dva otroka.

Na Kitajskem sicer ženske vedno pogosteje odlašajo z rojstvom otrok, s čimer se je povprečna starost žensk, ko rodijo prvega otroka, leta 2016 povzpela na 26,9 leta. Leta 2006 je bila njihova povprečna starost 24,3 leta.

K temu, da se starejše ženske odločajo za še enega otroka, je pripomogla tudi odprava politike enega otroka. Leta 2017 je bilo tako približno med vsemi rojstvi 51 odstotkov drugorojenih otrok. Leta prej jih je bilo približno 40 odstotkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.