N.Z. | 20. 12. 2023, 12:00

7 argumentov proti uživanju rastlinskih olj, če vam je vaše zdravje ljubo

profimedia

Ko boste prebrali to, kar je z uporabniki omrežja X delil dr. Simon Goddek, jih ne boste želeli več uživati v tako velikih količinah, kot ste to počeli do zdaj.

Na omrežju X (nekdanjem Twitterju) je dr. Simon Goddek, znanstvenik, novinar in strokovnjak za metabolizem, s svojimi sledilci delil osupljiva dejstva o rastlinskih oljih, ki jih v obilju uporabljamo tudi v naših kuhinjah. Njegove navedbe vas bodo osupnile in streznile.

K svoji objavi je pripel fotografijo 'osovraženih osem' - ali v originalu 'Hateful Eight', ki spominja na naslov legendarnega filma režiserja Quentina Tarantina - na katerih so plastenke rastlinskih olj, ki jih gotovo uživate tudi vi sami doma.

In potem je nadaljeval takole: "Danes vas bom na novo poučil o rastlinskih oljih ..." ter začel nizati osupljive argumente proti uživanju taistih olj.

1. Nenaraven postopek pridobivanja: Za razliko od kokosovega ali oljčnega olja, ki ju lahko pridobivamo s stiskanjem, potrebujejo olja iz semen, kot so repično, sojino in koruzno olje, nenaravne metode ekstrakcije. Podvržena so postopkom, ki vključujejo visoko temperaturo in kemična topila, kot je nafta, kar vodi do oksidacije in nastanka transmaščob, še preden pridejo v vašo kuhinjo.

2. Sodoben dodatek k prehrani: Olja iz industrijskih semen so nedavni dodatek k naši prehrani, saj se je njihova poraba v začetku 20. stoletja povečala s skoraj nič na 70 kilogramov letno na osebo. To dramatično povečanje se ujema s porastom kroničnih zdravstvenih težav, kar kaže na povezavo med uživanjem semenskih olj in sodobnimi boleznimi.

3. Omega-6 in vnetje: Rastlinska olja vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-6, zlasti linolne kisline, ki je predhodnica pro-vnetnih eikozanoidov. Te molekule lahko povzročajo kronična vnetja in prispevajo k avtoimunskim boleznim. Prekomerno uživanje maščobnih kislin omega-6 brez uravnoteženega deleža maščobnih kislin omega-3 te zdravstvene težave še poslabša.

4. Oksidativni stres in rak: Študije so pokazale, da prehrana z veliko rastlinskih olj, zlasti linolne kisline, povzroča oksidativni stres, motnje v delovanju mitohondrijev in genetske poškodbe. Ti dejavniki so ključni za nastanek raka, pri čemer so nekatere študije pokazale štirikratno povečanje števila metastaz pri prehrani z visoko vsebnostjo teh olj.

5. Povečana stopnja umrljivosti: V sedemletni študiji je bila v skupinah, ki so uživale velike količine rastlinskega olja, stopnja umrljivosti kar 62 % višja v primerjavi s skupinami, ki so ga uživale manj. To povečanje tveganja je celo pomembnejše od tistega, ki je povezano z intenzivnim kajenjem ali debelostjo.

6. Tveganje za srčne bolezni: V minnesotskem koronarnem poskusu je bilo ugotovljeno, da so imeli udeleženci, ki so povečali uživanje koruznega olja in margarine, za 86 % večjo pogostost srčnih napadov. Kljub nižji ravni holesterola je bila v skupini z rastlinskim oljem bistveno višja stopnja umrljivosti zaradi srčnega infarkta.

7. Smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja: V študiji margarin so ugotovili, da je bila v skupini, ki je uživala margarino z visoko vsebnostjo linolne kisline iz rastlinskih olj, za 700 % višja stopnja možganske kapi, srčnih napadov in smrti zaradi bolezni srca in ožilja v primerjavi s skupino, ki je uživala ribje olje, bogato z omega-3. Ta očitna razlika kaže na zdravstvena tveganja, ki jih prinaša uživanje velike količine rastlinskih olj.

Objavo, ki je do danes požela zares veliko zanimanja uporabnikov omrežja X, je zaključil z besedami:

"Zapomnite si, da je ključ do bolj zdravega življenja v razumevanju tega, kaj vnašate v svoje telo. Premislite o izbiri olja in se odločite za naravne, čim manj predelane maščobe."

Dr. Simon Goddek je k svoji objavi nato pripel tudi vire in povezave do študij, ki njegove navedbe podpirajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol