31. 8. 2020, 19:58 | Vir: Aktivni.si

7 zgodnjih znakov multiple skleroze (pojavijo se lahko že pri dvajsetih!)

Profimedia

Simptomi multiple skleroze se lahko pojavijo že pri dvajsetih. Težave se lahko pojavljajo in same od sebe izzvenijo ... Dokler ni tako hudo, da je pomoč zdravnika nujna.

Po podatkih Združenja multiple skleroze je v Sloveniji preko 3.500 bolnikov z multiplo sklerozo, kar Slovenijo uvršča med države z visokim številom bolnikov s to boleznijo. Na svetu s to boleznijo živi več kot 2 milijona ljudi, pišejo pri Ameriškem društvu za multiplo sklerozo.

Multipla skleroza je kronična, imunsko vnetna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem – ta vključuje možgane, hrbtenjačo in vidni živec.

Najpogosteje se pojavi med 20. in 45. letom, pri ženskah dvakrat pogosteje kot pri moških, in v zelo različnih oblikah. Veliko bolnikov z multiplo sklerozo lahko živi aktivno življenje, simptomi se pojavljajo občasno, v nekaterih primerih pride do težje oblike multiple skleroze, ki povzroča težko invalidnost.

Multipli sklerozi pravijo tudi bolezen tisočerih obrazov, saj se znaki in simptomi bolezni kažejo zelo različno, odvisno od dela živčevja, ki je prizadeto.

Pogosto gre za simptome, ki se jih lahko povezuje tudi z drugimi boleznimi in stanji.

Zelo pogosto pa se bolezen začne z vnetjem očesnega živca, dvojnim vidom, vrtoglavico, motnjami ravnotežja ali spomina in koncentracije. 
V nadaljevanju 7 pogostejših zgodnjih znakov multiple skleroze
1. Motnje vida

Med najpogostejše simptome multiple skleroze sodijo motnje vida.

Če opazite motnje vida – kot da bi denimo gledali skozi motno steklo ali pod vodo – tudi na dneve, ko ne delate in ne počnete nič takega, kar bi obremenjevalo vaše oči, morda ne bo odveč, če se pogovorite z zdravnikom.

2. Vrtoglavica

Zavrti se nam lahko, če prehitro vstanemo. Z vrtoglavico se srečujejo posamezniki s prenizkim krvnim tlakom ali pa pride s padcem krvnega sladkorja. Zgodi se tudi zaradi prevelikega fizičnega napora.

Kot znak multiple skleroze se lahko pojavi nenadoma in lahko je tako intenzivna, da povzroči slabost in bruhanje.

Če se vam pogosto vrti, bo vsekakor najbolje, da se oglasite pri zdravniku.

3. Težave z mehurjem

Težave z mehurjem se pojavijo pri 80 % bolnikov z multiplo sklerozo. Občutek potrebe po uriniranju je pogost, pojavi se lahko tudi driska ali zaprtje.

4. Kognitivne težave

Približno 60 % obolelih poroča o težavah z večopravilnostjo, koncentracijo, pozornostjo, pa tudi o težavah s spominom.

Pojavi se lahko depresija, živčnost, nihanje razpoloženja ali čustveni izbruhi.

5. Otrplost in mravljinčenje

Multipla skleroza prizadene osrednji živčni sistem, zato sta otrplost in mravljinčenje precej tipična za multiplo sklerozo. Včasih gre za občutek, kot da bi po vas hodila žuželka.

S takšnimi prvimi simptomi se je srečal Borut Soban, ki je sicer zelo aktiven v združenju bolnikov.

Za bolezen je izvedel za 30. rojstni dan. Takrat potrjeni simptomi bolezni pa so se pojavili že veliko prej. In ko danes pomisli na prve simptome – motnje senzorike in mravljinčenje –, se zaveda, da so bili tipični za multiplo sklerozo. (Vir: RTV)

6. Kronična utrujenost

Utrujenost, ki traja tedne in tedne in vas ovira pri  vsakodnevnih opravilih, si zasluži vašo pozornost, ne glede na to, kaj sumite, da bi lahko bil vzrok.

Utrujenost je lahko pri bolnikih z multiplo sklerozo tako intenzivna, da postanejo tudi najbolj preproste naloge zanje pretežke.

Nekateri utrujenost opisujejo kot hojo po blatu, ko vlečejo noge za sabo, kot da bi pravkar pretekli maraton ali kot občutek, da bodo zboleli za gripo.

7. Bolečine v mišicah in šibkost

Polovica bolnikov se srečuje z vsakodnevnimi bolečinami, ki jih včasih spremljajo nenadzorovani gibi ali šibkost.

"Renata Žohar, danes predsednica društva Spoznajmo multiplo sklerozo, se je s prvimi znaki srečala pri 24 letih – pekoč občutek in slabša moč v roki. Težave so se stopnjevale, roka je čez čas tako oslabela, da v njej ni mogla več obdržati reči, temu so se pridružile težave s hojo in dvojni vid."

Naš nasvet: ob pojavu kakršnihkoli simptomov, ki vas skrbijo, se pogovorite s svojim zdravnikom. Ne čakajte, da se stanje poslabša in ne ugibajte, kaj bi lahko bilo.

Viri: Multipla skleroza: Bolezen tisočerih obrazov, “Iskreno o multipli sklerozi”, Spoznajmo multiplo sklerozo, Združenja multiple skleroze Slovenije

 

 

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave