7 živil, ki vam bodo dala več energije kot kava (in vedno jih lahko imate pri sebi)

14. 7. 2020, 11:38 | Zdravje

              7 živil, ki vam bodo dala več energije kot kava (in vedno jih lahko imate pri sebi) (foto: Shutterstock) Shutterstock

Nič nimamo proti kavi. Nasprotno, skodelica kave je vedno dobra izbira, a žal ni vedno najboljša rešitev. Poglejmo, kaj nam lahko še pomaga dvigniti energijo, ko smo že čisto na tleh in predvsem lahko s seboj nesemo v službo, na poslovno pot ali pa na popoldanski trening.

Jabolka

Shutterstock

Jabolka so sestavljena iz enostavnih ogljikovih hidratov, ki poskrbijo za hiter dvig energije. Morda eno jabolko ni enako skodelici kave, a bo umirilo nivo sladkorja v krvi ter vas oskrbelo z majhnimi zalogami energije, ki bodo počasi pritekale v vaše telo.

Banane

Shutterstock

Banane sicer vsebujejo več kalorij in sladkorjev kot drugo sadje, a to ne pomeni, da je to slabo. Prav to nam dvigne energijo. Banane so zdrav in praktičen prigrizek in so odličen vir energije. Odlična kombinacija za hiter dvig delovnega elana – banana in grški jogurt.

Sezamova semena

Shutterstock

Vlaknine in zdrava maščoba, ki jih vsebujejo sezamova semena stabilizirajo sladkor v krvi in zagotavljajo energijo čez cel dan. Prav tako so bogata z magnezijem, ki pomaga spremeniti sladkor v energijo. Prednost semen je, da jih lahko jemo na mnogo načinov, stresemo jih v solato, v juho, na kruh ali meso, pa tudi v humusu so odlična.

Bučna semena

Shutterstock

Bučna semena so bogata z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami, torej ponovimo isto stvar kot pri sezamu – so popolna kombinacija za dober paket energije, ki se bo počasi porabljala. Prav tako vsebujejo veliko železa, ki poskrbi za dobro cirkulacijo.

Črna čokolada

Shutterstock

Črna čokolada vsebuje antioksidante, prav tako pa bromin, ki je naravni stimulant. Zvišuje tudi raven hormona endorfina, ki je odgovoren za srečne občutke. Zato temna čokolada občutno izboljšuje počutje. Dobra črna čokolada, ki vsebuje vsaj 70% kakava, vsebuje vlaknine, železo, cink, selen in magnezij, torej je zelo zdravo živilo, ki vas bo zbudilo in nahranilo bolj kot kava.

Dateljni

Shutterstock

Dateljni nastopajo v številnih zdravih receptih namesto sladkorja, saj imajo naravno visoko raven glukoze in fruktoze, kar seveda pomeni, da nam dvignejo energijo. Tudi muslimani prekinejo post z dateljni, saj hitro dvignejo raven sladkorja v krvi. Nekaj dateljnov pred vadbo vam bo dalo dodaten zagon za dober trening.

Maslo iz oreščkov

Shutterstock

Masla narejena iz različnih oreščkov – arašidov, mandeljnov, lešnikov, … ponujajo dobro kombinacijo beljakovin, zdravih maščob in vlaknin, kar je popolna zmaga, ko želimo ohraniti energijo in zbranost. Oreščki močno zmanjšajo možnost, da boste posegli po nezdravih prigrizkih, ko boste doživeli popoldanski padec energije. Beljakovine, ki jih vsebujejo oreščki, nas bodo nasitile, a zaradi njih ne bomo postali zaspani tako kot po kakšni težji hrani.

Preberite tudi: Zakaj je dobro jesti humus? in 7 stvari, ki jih bi morali narediti pred 7:00

Vir: Aktivni.si