E. Č. | 4. 6. 2024, 19:15

7 presenetljivih znakov, da je z vašim telesom nekaj hudo narobe (pozor, težave lahko vodijo do rakavih obolenj!)

Profimedia

To so znaki, ki jih preprosto ne bi smeli pregledati. Lahko vodijo do zelo, zelo resnih zdravstvenih težav.

Raziskave so pokazale, da je porast rakavih obolenj pri ljudeh, mlajših od 50 let, povezan tudi oziroma predvsem s slabim stanjem črevesja. Zato je pomembno prepoznati znake, ki kažejo, da je z vašim črevesjem nekaj narobe. Nezdrav življenjski slog, epidemija debelosti in slabo stanje črevesja so verjetno krivi za porast zgodnjega raka. Strokovnjaki ob tem svarijo in opozarjajo, da skrb za vaše črevesje lahko zmanjša tveganje za bolezni, kot so diabetes, rak in Alzheimerjeva bolezen.

Dr. Austin Chiang je za časnik The Sun razkril: "Črevesje je mnogo več kot le vreča organov, ki plava v praznini. Gre za izjemno sofisticirano omrežje, ki deluje neprestano in podpira življenje." V našem debelem črevesju živi na trilijone bakterij – to imenujemo črevesna mikrobiota. "Dejansko šele začenjamo razumeti, kako to vpliva na naše zdravje in kako bi lahko v prihodnje ciljali nanj za zdravljenje," je nadaljeval dr. Chiang in pripomnil: "Resnica je, da pogosto ne cenimo našega črevesja, dokler ne gre kaj narobe. In res marsikaj se lahko zaplete."

Večina ljudi ne ve, kje začeti, ko gre za zdravje črevesja, niti ne prepozna, ko jim telo sporoča, da z njihovim črevesjem ni vse v redu. Običajno povezujemo trebušne bolečine ali napihnjenost z znaki slabega zdravja črevesja. Po besedah dr. Chianga vam lahko lokacija in narava bolečine razkrijeta, kaj je težava.

1. Krhka koža, lasje in nohti

Ali vaša koža deluje dolgočasno ali razdraženo? Se vaši lasje zdijo suhi in se nohti lomijo? To so lahko znaki, da z vašim črevesjem ni vse v redu, pravi Lucy Kerrison, registrirana dietetičarka v The Gut Health Clinic.

2. Lomljive kosti

Slabo zdravje črevesja ne vpliva le na vaše nohte. Kirsten Jackson, dietetičarka in svetovalka za IBS, pravi, da pogosto lomljenje kosti lahko kaže na bolezni, kot sta vnetna črevesna bolezen (IBD) ali celiakija. IBD opisuje dve dolgotrajni bolezni, ki vključujeta vnetje črevesja: ulcerozni kolitis, ki prizadene debelo črevo, in Crohnovo bolezen, ki lahko prizadene katerikoli del prebavnega sistema. Po besedah NHS je celiakija stanje, pri katerem vaš imunski sistem napada lastna tkiva, ko jeste gluten, kar poškoduje vaše črevesje in preprečuje absorpcijo hranil.

3. Pogosto odvajanje

Redno odvajanje ne pomeni nujno zdravega črevesja, pravi Kirsten Jackson: "Ljudje domnevajo, da niso zaprti, če imajo dnevno odvajanje. Dejstvo je, da morda ne izpraznijo črevesja popolnoma in morajo večkrat iti na stranišče."

4. Plini in napihnjenost

Prekomerna napihnjenost ali plini so lahko znaki slabega zdravja črevesja, pravi Lucy Kerrison. Tudi nenavadni trebušni zvoki vas lahko opozorijo na to, da z vašim telesom ni vse tako, kot bi moralo biti.

Profimedia

5. Utrujenost

Ali ste nenehno utrujeni in brez energije? Utrujenost je lahko še en znak resnih težav s črevesjem, svari Lucy Kerrison.

6. Slaba volja ali depresija

Kirsten Jackson je pojasnila: "Črevesje in možgani komunicirajo preko osi črevesje-možgani. Slabo zdravje črevesja lahko pošilja signale v možgane, kar povzroči negativne učinke." Slabo zdravje črevesja lahko torej vpliva na vašo voljo in povzroči depresijo.

7. Pogosti prehladi in kašelj

Ali se pogosto prehladite oziroma vas velikokrat brez pravega razloga napade kašelj? Lucy Kerrison pojasnjuje, da je 70 odstotkov vašega imunskega sistema v vašem črevesju.

Kako lahko izboljšam zdravje črevesja?

Obstajajo številne spremembe, ki jih lahko uvedete – tako prehranske kot druge – za izboljšanje zdravja črevesja. Ko jeste kosilo ali večerjo, naj bo ena tretjina do polovica vašega krožnika sestavljena iz zelenjave, svetuje Kirsten Jackson. To bo pomagalo nahraniti vašo mikrobioto in proizvesti dovolj veliko količino blata, da ga bo vaše telo lahko izločilo. Lucy Kerrison priporoča uživanje raznovrstnih rastlinskih izdelkov. "Ciljajte na 30 različnih rastlinskih izdelkov na teden," pravi.

Prav tako naj bi dnevno zaužili 30 g vlaknin ali več, čeprav študije kažejo številne koristi uživanja več kot 50 g na dan, dodaja Lucy Kerrison. Dobri viri vlaknin so škrobna živila, kot so kaša, ovseni otrobi, sladki krompir, krompir z olupkom, polnozrnat kruh in testenine, pa tudi stročnice, zelenjava, sadje, oreščki in semena.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan