80 odstotkov smrti v domovih za ostarele (kjer so umirali v umazanih plenicah)

Kanadska sramota

27. 5. 2020, 16:18 | Zdravje | Piše: N.Z.

              80 odstotkov smrti v domovih za ostarele (kjer so umirali v umazanih plenicah) (foto: profimedia) profimedia


Kar 80 odstotkov vseh smrti, ki so bile povezane z okužbo z novim koronavirusom, je mogoče pripisati umrlim v domovih za ostarele v pokrajinah Ontario in sosednjem Quebecu. Kanadski premier Justin Trudeau o tej kanadski sramoti zaenkrat še ni spregovoril niti besede, je pa bilo tja na pomoč že napotenih 1400 vojakov.

Prav poročilo vojske pa danes razburja javnost. V njem namreč poročajo, da so v najhuje prizadetem Ontariu bolne ostarele pustili ’umirati v umazanih plenicah’, v negovalnih sobah pa je bilo na vsakem koraku mogoče najti neočiščene fekalije, ščurke in mravlje. Vojaki, ki so prišli na pomoč negovalnemu osebju, so videli ’objokane paciente, ki so prosili za pomoč, osebje pa se je na njihove klice odzvalo najhitreje v 30 minutah, včasih pa tudi šele dve uri kasneje’.

»Srce se mi para, ampak obljubim, da bomo zanje dosegli pravico,« je za medije povedal premier Ontaria Doug Ford.

Kanadska policija je že napovedala možnosti kriminalnih ovadb zaradi zanemarjanja, vlada, ki je že dolgo vedela za slabo stanje v domovih za trajno oskrbo starejših, pa obljublja posebne ukrepe.

Prepozno. Kritikov razmer obljube niso prepričale.

»Vse, kar je ugotovila vojska, ni NIČ novega … že dolgo prosimo za kadrovske okrepitve,« je kritično do vlade tvitnila Doris Grinspun, vodja medicinskih sester v Ontariu.