N.Z. | 5. 1. 2021, 12:49

9 tvitov profesorja Crottyja o tem, kako varna so cepiva na osnovi RNA

profimedia

Profesor Shane Crotty, znanstvenik in izvedenec za cepiva in imunski sistem, je na Twitterju v seriji čivkov preprosto in nazorno odgovoril na vprašanje, ki si ga zastavljajo milijoni.

RNA cepivo je nova vrsta cepiva, pri katerem je v vektorju, npr. lipidnih nanodelcih, shranjena informacijska RNA. Danes razvijajo številna RNA cepiva za boj proti pandemiji covida-19. - wikipedia

Takole je čivkal:

1. Ali so cepiva na osnovi RNA varna? To vprašanje zadnje čase pogosto naslovijo name in mislim, da gre za odlično vprašanje.
2. Najprej: RNA je informacija. V vsakem danem trenutku so človeške celice bombardirane s 5000+ različnimi RNA informacijami, in vedno gre za začasne informacije. Podobno sporočilcem, ki si jih puščamo na hladilniku, nato pa jih (tako kot to z informacijami naredijo celice) raztrgamo in odvržemo minuto ali pa nekaj ur potem, ko smo jih prebrali.
3. Ali, še bolj natančno, RNA je v resnici bolj kot snapchat sporočilo, ki mu bo potekel rok trajanja. RNA cepivo NE BO ostalo trajno del vašega telesa. Gre zgolj za začasno sporočilo, ki vašim celicam naroči, da izdelajo začasni viralni protein.
4. In drugič: v primeru RNA cepiva proti covidu-19 gre za RNA informacijo za 1 sam koronavirusni protein. 25 njih bi bilo potrebno, da bi izdelali kopijo koronavirusa, zato so skrbi, da bi iz RNA lahko ustvarili virus, odveč.
5. Tretjič, več kot 700.000 ljudi je že bilo cepljenih z RNA cepivi proti covidu-19 in neodvisne varnostne službe (ki niso pod nadzorom podjetij, ki so cepiva izdelala) poročajo, da ni razlogov za skrb. To je ogromno podatkov o varnosti cepiva!
6. In zdaj, seveda bi bilo dobro videti vso varnostno data (podatke) kliničnih študij, a ti še niso javni. Zaenkrat pa so stvari dobro videti.
7. In končno, glede vprašanja dotičnih cepiv in cepiv na splošno, pa 'varno' ne pomeni tudi 'nič ni bolelo' ali 'ni bilo vročine'. Imunski sistem si najbolj zapomni stvari, ki so vsaj malo 'bolele'. To je tako, kot bi šli v telovadnico, da se samo malo razgibamo ...
8. ... nato pa končamo z muskelfibrom: nekaj bolečine je pozitivno znamenje za to, da se nekaj dogaja. Včasih si moramo imunost tudi zaslužiti. Tako kot si moramo zaslužiti tiste bicepse, ki si jih tako želimo.
9. Imunizacija bo morda komu prinesla tudi bolečine, vendar pa je to - splošno gledano - dober znak. To namreč pomeni, da ste za svojo imunost tudi malo garali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.