16. 6. 2020, 10:34 | Vir: STA

Agencija ameriške vlade ukinila dovoljenje za izredno uporabo dveh zdravil

Profimedia

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v ponedeljek ukinila dovoljenje za izredno uporabo zdravil za malarijo klorokina in hidroksiklorokina proti covidu-19, ker da ne pomagata, ampak lahko le škodujeta. Obe zdravili je oglaševal predsednik ZDA Donald Trump in dejal, da je preventivno užival hidroksiklorokin.

FDA je marca ob izbruhu pandemije koronavirusa v ZDA izdala dovoljenje bolnišnicam in zdravnikom za izredno uporabo obeh zdravil proti malariji v primerih covida-19, čeprav raziskave niso potrdile njune učinkovitosti. Kasnejše študije in raziskave v ZDA in po svetu so pokazale, da ne delujeta in lahko kvečjemu škodujeta pacientom.

Glavna znanstvenica FDA Denise Hinton je sporočila, da ne verjamejo več, da sta zdravili učinkoviti proti covidu-19, poleg tega niti ne verjamejo, da so morebitne koristi obeh večje od znanih in morebitnih tveganj.

Izredna odobritev uporabe zdravil je sprostila njune zvezne rezerve in so ju razdelili po zveznih državah, ki so to želele.

Zdravilo so poleg Trumpa propagirali mediji, kot je televizija Fox News, zdravniki, brazilski predsednik Jair Bolsonaro in francoski znanstvenik Didier Raoult, ki je izvedel enega od prvih eksperimentov, ki so uvodoma obetali uspeh.

Donald Trump vztraja

Trump je v ponedeljek vztrajal pri hidroksiklorokinu in ponovil, da ga je jemal in se ob tem dobro počutil. "Ne vem, če je pomagalo, ampak mi zagotovo ni škodilo," je dejal in dodal, da so bila odlična poročila iz Francije, Španije in drugod, česar pa ni podrobneje pojasnil.

Na pomoč mu je priskočil minister za zdravje Alex Azar, ki je dejal, da zdravilo še vedno preučujejo za morebitno uporabo v zgodnjih fazah bolezni covid-19. "Negativni podatki so prišli na dan pri ljudeh, ki so bili precej bolni," je dejal minister.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.