14. 5. 2018, 10:01 | Vir: Liza

Aleksandra Grilc Tomažin: Pri receptih sledim načelu zanimivosti, enostavnosti in inovativnosti

Osebni arhiv

Aleksandra Grilc Tomažin je lastnica in ustanoviteljica centra Ayatana iz Lesc, ki je z odprtjem v letu 2016 postal dom veganske in presne kuhinje in v katerem redno potekajo kulinarične delavnice in druga kulinarična izobraževanja.

Aleksandra, ki z možem in enoletno hčerko Lizo živi na družinskem posestvu v centru gorenjske vasice Lesce, je nosilka certifikata priznane ameriške veganske šole Matthew Kenney Culinary Academy, ki ima sedež v Los Anglesu. Pri svojem delu se osredotoča na razvoj receptov, izobraževanja na področju prehrane in na svojo spletno stran ayatana.eu vključuje tudi druge vsebine, ki spodbujajo k zdravemu načinu življenja, navsezadnje je pred dvema letoma pridobila tudi certifikat mednarodne učiteljice joge.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane?

Aleksandra: Ljubezen do hrane gojim že iz otroštva, saj sem se vedno smukala okoli kuhinje. Ko sem se ob koncu najstniških let soočila z zdravstvenimi težavami ter mi po številnih obiskih zdravnikov in preiskavah še vedno niso znali pomagati ali najti vzroka težav, pa sem se s hrano začela ukvarjati resneje. Takrat sem se odločila za izločevalno dieto, in kmalu sem ugotovila, da mi hrana živalskega izvora ne ustreza. Že na začetku sem opustila tudi gluten. Stanje se mi je izboljšalo in odločitev je prišla tako rekoč organsko. Danes se s hrano ukvarjam tako zasebno kot poslovno – prek delavnic, ki jih vodim, ter preko razvoja rastlinskih in presnih receptov.

Ste imeli v domači kuhinji kakšno vzornico ali vzornika?

Aleksandra: Seveda, vzornica je bila moja nona, s katero sem izredno rada kuhala. Mislim, da so spomini na tisti čas tudi eni od najlepših spominov na moje otroštvo.

Od kod ime Ayatana, ima kakšen globlji pomen?

Aleksandra: Ko sem se leta 2016 odločala o imenu centra rastlinske prehrane, sem želela povezati ljubezen do hrane in joge. V tem letu sem namreč opravila tri velike korake: pridobila sem certifikat za mednarodno učiteljico joge, mesec dni pozneje pa sem v Los Angelesu opravila še šolanje v priznani šoli Matthew Kenney Culinary Academy. Konec leta je vrata odprla Ayatana, ki je doma v starem družinskem skednju iz leta 1614. Ayatana v starodavnem jeziku sanskrt pomeni dom, prostor za počitek in skedenj. S tem sem se poklonila družini in svoji ljubezni do hrane in joge.

Vodite tudi veganske in presne delavnice v studiu, ki ga imate v Lescah in ki je – kot ste dejali – prenovljen, a sicer zelo star družinski skedenj. Kako to, da ste se odločili prenoviti ravno skedenj?

Aleksandra: Ta del je bil odličen zaradi prostornosti in priročnosti. Dejansko me od doma do studia vodi le nekaj stopnic in skok čez domače dvorišče. Vesela sem bila, ko smo se odločili za prenovo, ki je skednju iz leta 1614 vlila novo funkcionalnost in polepšala našo družinsko posest v centru Lesc.

Zakaj pa ste se odločili recepte pisati na svojem kulinaričnem blogu Ayatana? Kaj je bil povod za to, da recepte delite s svetom?

Aleksandra: Ayatana je center rastlinske in presne kulinarike, kjer pripravljam delavnice in druga kulinarična izobraževanja. Blog, ki ga objavljam na spletni strani, je le eden od delov siceršnjega delovanja. Blog je namenjen objavi receptov in preostalih tem, ki so mi pomembne v življenju. V kratkem ga bomo razširili tudi na nekoliko širše sklope, ki bodo vključevali dnevne rutine, jogo ... Skozi spoznavanje, kako pomembna je prehrana za počutje in zdravje, se je odprla Ayatana in želim si, da postane točka za vse, ki se zanimajo za rastlinsko in presno prehrano ter tudi tiste, ki iščejo ideje za zdrav življenjski slog.

Kakšne recepte lahko bralci najdejo na vašem blogu in kaj je tisto, kar ga naredi posebnega in drugačnega?

Aleksandra: Trenutno je celotno delovanje osredotočeno na delavnice in razvijanje rastlinskih in presnih receptov. Pri receptih sledim načelu zanimivosti, enostavnosti in inovativnosti. Želim, da obiskovalec delavnice ali obiska na spletni strani dobi vpogled v pripravo hitrih receptov, ki zajamejo vso pestrost, ki jo ponuja rastlinska hrana.

Kako se lotevate priprave novih jedi in receptov?

Aleksandra: Priprava recepta zahteva kar nekaj dela: od raziskovanja, iskanja kombinacij različnih okusov, nenehnega spremljanja trendov do seveda priprav in dodelav vsakega krožnika posebej.

Koliko časa na dan torej posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za spletno stran?

Aleksandra: Od trenutka, ko sem odprla Ayatano, je to kar moje življenje. Nenehno izobraževanje, razvoj receptov ter vsebin za delavnice in spletno stran, e-knjižice in še in še. Potem je tukaj seveda še družina, tako da se največji del dneva vrtim v studiu ali domači kuhinji.

Kaj vse se lahko vaši tečajniki naučijo od vas o veganskem in presnem prehranjevanju?

Aleksandra: Naše delavnice obiskovalce vodijo vse od osnov rastlinske kuhinje, kako si organizirati domačo shrambo, na kaj paziti, ko kupujemo živila, do priprave jedi, konkretnih receptov na številnih področjih. Sladice, hitri prigrizki ali ideje za malice na poti ali v pisarni. V zadnjem času so na primer izredno priljubljene tematske delavnice. Trenutno potekata brezglutenska peka, fermentacija, kmalu bomo imeli delavnico za pomladno zelenje in ideje za piknik ali za zdravo malico na plaži.

Ste tudi sami kdaj hodili na izobraževanja ali ste se vsega, kar danes znate, naučili s preizkušanjem v lastni kuhinji in na lastnih napakah?

Aleksandra: Seveda. Obiskala sem veliko tečajev, prebrala ogromno literature. Leta 2016 sem opravila izpit pri enem od največjih in najbolj priznanih rastlinskih kuharjev, ki je v Los Angelesu odprl svojo šolo Matthew Kenney Culinary Academy. Napake so del poti in gotovo se iz njih največ naučim. Če samo pomislim na krožnike, ki so šli proč ... Še danes bi lahko naštela, kaj vse je šlo pri vsakem narobe. To je del kreativnega ustvarjanja.

Kateri recept je na vaši spletni strani do danes požel največ navdušenja?

Aleksandra: Mislim, da smo največji odziv dobili na presne špagete z avokadovim pestom in bananin kruh z domačim lešnikovim namazom.

Kateri pa je vaš najljubši recept?

Aleksandra: Trenutno mi je na naši spletni strani najbolj všeč 'chia pudding', ker se ga hitro pripravi in vsebuje veliko beljakovin. Omogoča tudi neskončno število kombinacij. Sicer pa se na splošno v zadnjem času veliko preigravam s presnimi sirovimi ploščami. Zadnje čase so siri na rastlinski osnovi resnično super izziv.

Kakšni so vaši načrti za naprej, imate še kakšno željo, ki je še niste izpolnili?

Aleksandra: Lista želja je precej dolga in naslednji meseci bodo zelo pestri. Trenutno smo globoko v pripravi nove, prenovljene spletne strani, ki bo vključevala tudi več vsebin, ki ne bodo nujno vezane zgolj na hrano. Ukvarjam se z razvojem novih delavnic in drugih izobraževanj, po katerih me sprašujejo ljudje. Prihodnje leto se nam obeta večji projekt, ki pa naj za zdaj ostane še skrivnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.