Alenka Košir: "Otroci posnemajo življenjski slog staršev"

4. 12. 2013, 14:12 | Zdravje | Vir: Liza
Alenka Košir: "Otroci posnemajo življenjski slog staršev" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj

Alenka je kot zaposlena mama osem let iskala izgovore za vadbo, nato pa se je odločila, da bo korenito spremenila način življenja. Oblikovala je svoj program VIIT® - vodeni interdisciplinarni intenzivni trening, pri katerem ženska lahko hitro doseže vidne rezultate. In jih najprej dosegla sama. Danes pa vodi treninge in drugim pomaga na poti do bolj zdravega življenja.

Kaj vas je vodilo k spremembi načina življenja?

Glede na to, da so otroci prihajali skoraj drug za drugim, dejansko nisem prav veliko razmišljala o tem, kakšen je bil takrat moj način življenja. Kadar se lotim kakšne stvari, se običajno tej posvetim stoodstotno, takšen človek sem. Tako je bilo z materinstvom in tako je zdaj z mojimi treningi, mojim VIIT®-om in spremljajočimi aktivnostmi.

Kako so otroci izželi vaše telo?

Nobeden od otrok ni prav veliko spal, tako da sem, dokler ni najmlajši dopolnil tri leta, dejansko najbolj pogrešala samo spanje. Vedela sem, da bi treningi sicer izboljšali mojo kondicijo, vendar preprosto nisem imela energije za to, da bi se jih lotila. Po osmih letih pa je moje telo začelo kazati znake tega, da ni 'zadovoljno' z mojim načinom funkcioniranja. V bistvu se mi je najbolj porušilo zdravje, in to je bilo tisto, kar me je najbolj zaskrbelo.

Danes vadite po avtorskem programu VIIT®. Kakšne spremembe ste najprej opazili pri sebi in kakšne spremembe dosegajo ljudje, ki hodijo k vam na vadbo?

S konceptom VIIT® treninga dejansko vplivamo na vse parametre gibalnih in funkcionalnih sposobnosti: moč, gibljivost, vzdržljivost, hitrost, koordinacija, ravnotežje, preciznost, propriocepcija – zavedanje o poziciji svojega telesa v danem trenutku. Spremembe se ob redni vadbi – to je vsaj dvakrat na teden – hitro opazijo na več področjih.

So psihofizične, ki se opazijo kot spremembe na počutju, zdravju, splošni kondicijski pripravljenosti. Trening ugodno vpliva na razmerje med odstotkom maščobe in odstotkom mišične mase v telesu, v zelo kratkem času pa vpliva na zmanjšanje maščobnega tkiva in obenem povečuje mišično maso. Posledično vadeči opazijo pozitivne spremembe na obliki svojega telesa, na postavi, če rečemo pogovorno. Hkrati pa se počutijo bolje, imajo več energije za vsakdan­je napore ... Naj bo to doma, v službi ali na poti.

Ženske imajo veliko izgovorov, samo da ni treba na vadbo ... Kaj pa vi, ste se tudi kaj izgovarjali ali ste šli na vadbo brez izgovorov?

Preden so treningi postali pravzaprav moj poklic, sem bila v tem podobna vsaki drugi zaposleni mami, ki ima toliko obveznosti, da je vedno kakšen priročen izgovor za izostanek od treninga. Ko pa enkrat začutiš, kako pozitivno trening vpliva na tvoje telo in tvoje počutje, pa greš na trening brez težav, ker veš, da to potrebuješ. Do takrat, ko telo to začuti in 'sporoči' samo, pa jaz svetujem puncam, da na trening hodijo s prijateljico, da se vzajemno spodbujata, kadar ima ena 'slabše' dneve.

Glede na svoj življenjski slog ste verjet­no večino časa kar v športnih oblačilih. Kako gresta pri vas skupaj moda in šport?

Športna oblačila znajo biti tudi zelo lepa in posebna, zato običajno iščem kombinacije takšnih kosov oblačil, da sem tudi v športnih oblačilih mod­na.

Ali kaj pogrešate visoke petke ali vam je povsem udobno v športnih copatah?

Kadar je treba, seveda brez težav obujem petke in uživam tudi v tem.

Hčerki Anika in Alina se ukvarjata z umetnostnim drsanjem, Jalen trenira nogomet ... Z Juretom sta oba športnika po duši, verjetno imate to vsi v krvi, pa vseeno: ali je treba vajine otroke navduševati za športne aktivnosti ali si jih želijo sami?

Najin življenjski slog je pač športen in šport je za nas nekaj vsakdanjega in hkrati visoko na lestvici naših vrednot. In otroci brez kakšnih posebnih prepričevanj verjetno enostavno posnemajo najin živ­ljenjski slog.

Kako pa je s prehrano in vajinimi otroki? Se pustijo zapeljati vašim obrokom ali so kaj izbirčni pri jedeh, ki jim jih pripravljate?

Verjamem, da se tudi okusov priučiš. Zato se mi zdi prav, da otroku predstavljaš različne okuse in različne 'kuhinje', s tem mu širiš kulinarična obzorja in ga hkrati navdušuješ nad različnimi tipi prehrane. S tem pa vnašaš v njegov jedilnik tudi potrebno pestrost. Seveda pa je privajanje otrok na zdravo in pestro prehrano tudi umetnost, sestavljena iz vztrajnosti in večkratnih poskusov ... To pa starši vedo.

Izdali ste tudi knjižico receptov, ki ste jih redno objavljali na Facebookovi strani – ste te recepte preizkusili tudi na družinskih članih ali ste jih pripravljali le zase?

Vsi smo jih poskusili, večino tudi skupaj pripravljali.

Po objavah na Facebooku sodeč, imate zelo zdravo in raznoliko prehrano, koliko časa dnevno posvetite izboru in pripravi zdravih živil?

Večina mojih obrokov je enostavnih, sicer zdravih, ampak hitro priprav­ljenih jedi. Ravno zato, ker časa, da bi si vzela nekaj ur za kuhanje, enostavno nimam.

Kaj vi najraje jeste?

Špinačo, pire krompir in jajček.

Strokovnjaki priporočajo občasne prehrambne prekrške. Kako pogosto pa si vi dovolite grešiti?

Redno grešim.

In s čim se najraje pregrešite – s kak­šno sladico ali čim drugim?

Vsakič s čim drugim.

Ker se zavedate, da telo potrebuje energijo ves dan, si velikokrat malico vzamete kar na pot. Bi z bralci delili kak­šen nasvet?

Zelo pomembno je, da si obroki sledijo v nekem enakomernem časovnem zaporedju. Zato je priporočljivo, da imamo v avtu, torbici, na delovnem mestu vedno pri roki neko malenkost. V moji Knjižici receptov so zbrani tudi recepti obrokov 'za na pot'.

Alenkin mini jedilnik za na pot

Primer jedilnika, ko pojemo zajtrk in večerjo doma, preostalo – malico, kosilo in malico – pa na poti.

Malica: Suho sadje in oreščki.

Kosilo: Motovilec in tri jajca + jabolko.

Malica: Korenje in olive v olivnem olju (priporočam, da ko jemo zelenjavo, vedno zraven zaužijemo še malo dobrih maščob, kajti s tem omogočimo izkoristek v maščobi topnih vitaminov iz zelenjave!).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri