Aleš Jerin: "Določanje protiteles v krvi bi bil dokaz o prebolevnosti, ki bi veljal nekaj mesecev!"

Če bi bilo uradno priznano ...

19. 2. 2021, 11:26 | Zdravje

              Aleš Jerin: "Določanje protiteles v krvi bi bil dokaz o prebolevnosti, ki bi veljal nekaj mesecev!" (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Aleš Jerin, vodja oddelka na Inštitutu za klinično kemijo, kjer se izvaja tudi preiskava za določanje protiteles na novi koronavirus, je za MMC RTV Slovenija opozoril na še eno učinkovito orodje v boju z epidemijo, ki pa še vedno ni uradno priznano: to je dokaz o prisotnosti protiteles, ki bi za razliko od hitrih testov veljal več mesecev.

S preiskavami krvi v namen dokazovanja prebolevnosti so pričeli že v prvem valu epidemije lani, da bi se v drugem valu že lahko pohvalili z zanesljivejšo metodo, ki bi omočila množično spremnjanje tega. Ali, kot je za MMC RTV Slovenija povedal Aleš Jerin: "Lotili smo se predvsem zdravstvenih delavcev, sistematično so bili pregledani zaposleni v UKC-ju. Od začetka oktobra do sredine decembra smo stestirali približno 4000 zaposlenih, tako da smo ugotavljali prebolevnost – kdo je prebolel in kdo ne, je iz radovednosti seveda zelo zanimalo njih same, zaradi razporejanja na delovna mesta pa tudi vodstvo."

Da gre za po krivici spregledano orodje, ki bi nadvse koristilo pri obvladovanju tako epidemije kot razbremenitvi sistema množičnega testiranja, pa govori njegov naslednji razmislek:

"Negativni hitri testi so zahtevani denimo vsak teden – kar je jasno, kajti nekdo, ki je negativen na tem testu, lahko čez nekaj dni že zboli, zato je potrebno stalno testiranje. Če pa se enkrat dokaže, da je nekdo prebolel, je to dokaz za nekaj mesecev, da oseba ne bo ponovno okužena. To je tista prednost, če se dokaže prebolelost, v primerjavi s tem, da nekoga stalno testiraš. Zato bi bilo dokazovanje prebolelosti smiselno nekoliko olajšati, ker s tem bi precej prihranili pri hitrih testiranjih, kjer je zdaj nastala logistična nočna mora, in tudi testov počasi zmanjkuje. Tukaj je možnost, da bi priznali tudi to kot dokazilo in s tem zmanjšali pritisk na testiranje z antigenskimi testi."

Vir: MMC RTV Slovenija