N.Z. | 9. 9. 2021, 12:08

Ali ivermektin zares povzroča sterilnost pri moških? Odgovor: stvari niso jasne!

profimedia

Te dni se je po družbenih omrežjih viralno širila študija iz leta 2011, ki naj bi dokazovala, da je 85 % moških, ki so jih za neko tropsko bolezen zdravili z antiparazitikom ivermektinom ostalo sterilnih. Pri Snopes so zaradi nenadne razvpitosti navedb zadevo raziskali.

Študija, o kateri je govora, ni ena kredibilnejših.

Ne le, da je niso objavili v nobeni vidnejši znanstveni publikaciji, tudi izvedena je bila zunaj vsake spoštovanja vredne institucije. Do danes praktično ni bilo študije, ki bi potrdila njene izsledke. Še več. Ameriški vladni urad Uprave za hrano in zdravila za Ivermektin navaja, da za dotično zdravilo ni znanih stranskih učinkov na plodnost moških, zato ta tudi ni zabeležen.

Onkraj luže se je fenomen antiparazitika razrasel potem, ko so aprila 2020 po spletu zaokrožile trditve, da bi ivermektin lahko zdravil covid. Stvari so eskalirale do stopnje, da je v prvih dneh letošnjega septembra morala ameriška vladna agencija Centers for Disease Control and Prevention (CDC) izdati svarilo pred uporabo licenciranega veterinarskega zdravila za potrebe človeka.

Kar nekaj uporabnikov družbenih omrežij je to uradno izjavo nato izkoristila za širitev dezinformacij o zdravilu. Med njimi je bila tudi tista o študiji iz leta 2011, po kateri naj bi 85 % moških, ki so jih z ivermektinom zdravili proti 'rečni slepoti', ostalo neplodnih.

Pa dejstva?

Tabletke ivermektina imajo s strani Uprave za hrano in zdravila zeleno luč za zdravljenje tropske bolezni 'rečne slepote', pa tudi za zdravljenje nekaterih težav s specifičnimi črevesnimi zajedalci. Pravilno dozirano se zdravilo uporablja tudi proti zunanjim parazitom, kot so naglavne uši, ter kožni bolezni rosacei. Tudi zato so na Upravi neprestano pozorni na možne nove stranske učinke ivermektina in sterilnost moških ni eden od njih.
O študiji iz leta 2011

Študijo so podpisali štirje raziskovalci, med katerimi je bil tudi Blessing Idonije. Slednji naj bi bil profesor klinične biokemije na nigerijski fakulteti Ambrose Alli. Pri Snopes so skušali s profesorjem navezati stik, a jim to ni uspelo.

Avtorji študije so zapisali, da so pod drobnogled vzeli primere 385 pacientov z diagnozo rečne (oz. Roblesove) slepote - t.j. tropske bolezni, ki jo povzroča parazitski črv Onchocerca volvulus.

Zajedavski črv se širi s pikom črne muhe vrste Simulium.[1] Običajno je treba precej pikov, preden do okužbe pride.[3] Te muhe žive ob rekah, od tod tudi ime bolezni.[2] Ko črv pride enkrat v telo okužene osebe, začne tvoriti ličinke, ki si potem utirajo pot na prosto skozi kožo.[1] Ko so enkrat na prostem, lahko okužijo kako drugo črno muho, ki nato piči človeka. - wikipedia

Infekcija s parazitom pri človeku povzroči obolenje oči in slepoto ter srbečico kože. Najpogosteje jo zdravijo prav z ivermektinom. Slednjega na prizadeta mesta nanesejo enkrat na pol leta, zdravljenje pa lahko traja tudi do 10 ali 15 let.

Od 385 pacientov naj bi pri zgolj 37 (v starosti med 28 in 57 let) po koncu študije (torej po slabem letu tretmaja z ivermektinom) ugotovili normalno število spermijev.

"Pri pacientih smo zaznali drastično zmanjšanje števila spermijev in njihove živosti. Morfološka analiza je še pokazala znatno povišano število abnormalnih celic v spermi. Nekateri izmed njih so imeli dve glave, dva repka, druge so bile bele (albino) ali pa so imele nenavadno povečane glave," naj bi zapisali avtorji študije in prepričano dodali, da 'se je to lahko zgodilo zgolj zaradi zdravljenja z ivermektinom'.

Pa vendar, dotična študija ima kar nekaj slabosti.

V svojem zaključku neznanstveno ignorira navedbo omejitev, na katere so raziskovalci tekom študije naleteli, kar je sicer običajen postopek pri objavi vsake študije. Omejitve pomagajo drugim znanstvenikom razumeti kontekst izsledkov, po njih pa se tudi sicer presoja o znanstveni validnosti. Brez navedbe omejitev študije ni mogoče dobro preveriti z novimi raziskavami, s čimer se poraja dvom, ali sterilnosti pri moških v resnici morda ni povzročila kar bolezen rečne slepote.

V omenjeni študiji tudi mrgoli zatipkov, kar bi gotovo izostalo, če bi bila študija objavljena v kredibilni znanstveni publikaciji.

A če torej lahko upravičeno dvomimo v izsledke dotične študije, pa svarilo pred vsesplošno uporabo tega zdravila velja.

Ivermektin ni čudežno zdravilo

Strokovnjaki svarijo javnost pred stranskimi učinki nenadzorovane rabe zdravila, ki je sicer namenjeno živalim.

Ko so v ZDA zaznali veliko povpraševanje o ivermektinu (od julija 2021 naj bi se to povečalo za kar 24-krat), se je povečalo tudi število klicev na centre za zdravljenje zastrupitev. Tovrstnih klicev je bilo v istem obdobju kar petkrat toliko kot pred tem.

"Ivermektin ni uradno potrjen za zdravljenje covida-19 s strani Urada za hrano in zdravila. Nacionalni inštitut zdravlja je v svojih smernicah že zapisal, da za priporočilo tega zdravila enostavno ni dovolj podatkov," so zapisali pri CD.

Študije in klinična raziskovanja zdravila ivermektin za zdravljenje covida-19 so medtem še vedno v teku.