Mnenje | 29. 10. 2021, 14:48

Alojz Ihan: "Vseeno je, ali iščemo izgovore v lunatičnih teorijah o čipih v cepivu ali modrovanjih o osebni svobodi!"

Aleksandra Saša Prelesnik
Alojz Ihan: "Vseeno je, ali iščemo izgovore v lunatičnih teorijah o čipih v cepivu ali modrovanjih o osebni svobodi!" (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

Alojz Ihan, slovenski zdravnik mikrobiolog in imunolog, je za Delo v posebni kolumni javno razmišljal o tem, zakaj smo se Slovenci 'kolektivno odločili povsem po nepotrebnem zapraviti še tisoč dodatnih človeških žrtev, potrošiti dodatne stotine milijonov in izgubiti dragocene razvojne priložnosti, ki jih bodo v poepidemijskem okrevanju pograbili tisti, ki se jim zdaj že ni več treba ukvarjati z epidemijo.

Med drugim je zapisal:

"... na koncu vsi, ki nas opazujejo, vidijo predvsem nerazumljivo brezbrižnost do bolezni in smrti, ki kosi pred našimi nosovi, brezbrižnost do soljudi, naše prihodnosti in tudi naših lastnih življenj. V naših neprepričljivih izgovorih glede cepljenja in zaščite vidi preostali svet samo še nezrelo kolektivno zatiskanje oči pred problemom, katerega rešitev je tako preprosta in vsem dostopna, da se malokomu sploh še ljubi izgubljati čas in energijo, da bi nas v čemerkoli prepričeval. »Storite, kakor vam drago!« Epidemija je po dveh letih za večino sveta postala le še rutinsko vprašanje osebne higiene – cepljenja in samozaščite, podobno kot velja za umivanje zob ali menjavanje perila. In kdor ima s tem probleme ... Na koncu dneva je popolnoma vseeno, ali iščemo izgovore za necepljenje in ignoriranje okužb z lunatičnimi teorijami o čipih v cepivu ali z na videz sofisticiranimi »modrovanji« o osebni svobodi, prispevek k nadaljevanju družbene nenormalnosti je v obeh primerih enako samomorilski za družbo, katere del smo."

Vir: Delo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.