14. 2. 2020, 05:00

Angelske zgodbe za otroke, ki pomirjajo in zdravijo z ljubeznijo, vodenjem in podporo

profimedia

»Udobno se namesti, nato pa mirno in zbrano prisluhni tej zgodbi o ...«

… tako se začne vsaka od zgodb iz zbirke Angeli za lahko noč, s katerimi bodo starši svoje malčke prestavili v čarobni domišljijski svet. To je svet, v katerem lahko na angele naletite bodisi v škatli za čevlje, v lužici na igrišču, ali pa jih vidite lebdeti v zraku. Ker so otroci zaradi svoje odprtosti in moči domišljije dovzetni za dojemanje znamenj angelov, ki nas varujejo in bedijo nad nami, bodo čudovite zgodbe ljubezni, tolažbe in zdravljena naletele na plodna tla.

Zgodbe o angelih delujejo tudi večplastno. Vsaka zgodba je namreč tudi prispodoba, kako premagati težave, s kakršnimi se je otrok morda že srečal: tekmovalnost med sorojenci, pritiski vrstnikov ali izzivi nove krušne družine.

Vsako od zgodb zaključijo predlogi za afirmacije, ki poudarjajo srednja sporočila, kot npr. da so nasilneži takšni zato, ker se nečesa bojijo, ali da nas ljudje spoštujejo, če priznamo napako. Vsaka zgodba opisuje tudi, kako vse nam angeli priskočijo na pomoč v življenju.

Zgodbe o angelih so kot naročene za branje pred spanjem, uvodoma pišejo nje avtorji.

»Vsaka bo dala otroku občutek, da je kljub tegobam, ki jih v življenju srečujemo, svet v resnici prijeten in pošten.«

Prav občutek notranje varnosti, s katerimi bodo otroke te zgodbe navdale, pa je zanje in za njihov zdrav nadaljni razvoj zares izjemnega pomena.

Zgodbe so bile napisane v želji, da bi se približale otrokom, starim od štiri do osem let, a je to zgolj predlagana starostna skupina.

Kdo (ali kaj sploh) so angeli?

Beseda ’angel’ prihaja iz grškega izraza angelos, ki pomeni ’sel’. In čeravno o njih največ slišimo iz krščanske in judovske tradicije, velja, da ta skrivnostna in osupljiva bitja poznajo prav vse kulture po svetu.

»Plemenske družbe bi našim ’angelom’ rekle duh, ki ga ima vsak človek, pa tudi drevesa, gore reke in dejansko vsak del narave. To, čemur mi pravimo angeli, so v hinduizmu deve – blagohotna bitja, ki se jih povezuje z moralnimi vrednotami ali vidiki narave, kot so veter, ogenj in zrak. Angelske deve teozofov so naravni duhovi, ki varujejo naravo in dejavno posegajo v človekovo življenje. Angeli niso ne moškega ne ženskega spola in niso ne človeški ne božanstveni. V resnici ne vemo, kakšni so videti. Vse, kar lahko vemo, je, kako se nam odločijo pokazati. Zgodbe v tej knjigi so polne presenečenj: angel je lahko žival, starka, sporočilo v luži ali glas iz radijskega sprejemnika. Kot bi najbolje vedeli, kako jih bo posamezna oseba prepoznala, angeli temu ustrezno spreminjajo svojo podobo.«

Naj bo torej dom angelov v nebesih kristjanov, judov ali muslimanov, naj prihajajo iz zvezd ali sonca, kot verjamejo teozofi, ali pa naj so v vzporednem svetu, ki se z našim prepleta in hkrati razhaja, zagotovo vemo le, da so povsod po svetu od začetka časov ljubeče usmerjali in pomagali nešteto ljudem v stiski.

Več o tem, kako nam pomagajo angeli, in ali bi zgodbe iz lične zbirke Angeli za lahko noč uspeli notranje pomiriti in podpreti vaše malčke, si lahko ogledate (in več preberete): TUKAJ, kjer boste lahko knjigo kmalu tudi virtualno prelistali.

Primus Press

   

Morda vas bo na tem mestu zanimalo tudi naslednje branje:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.