1. 3. 2021, 13:14

Anthony Fauci: "Pustil bi se cepiti s katerim koli od cepiv, ki bi mi bilo takoj na voljo!"

profimedia

Dr. Anthony Fauci, vodilni ameriški ekspert za nalezljive bolezni, je v nedeljo pozval Američane, naj se vendarle odločijo za cepljenje z eno od treh cepiv, ki so jim že na voljo, in naj s tem ne odlašajo, da bi se cepili s točno določenim izmed njih.

Fauci je o tem za CNN spregovoril potem, ko je ameriška FDA v soboto odobrila cepivo Johnson & Johnson, ki se je pridružila že odobrenemu Pfizerjevemu in cepivu Moderne.

"Gre za tri izjemno učinkovita cepiva. Lahko vam povem, da sem že bil cepljen z enim od njih. To je bilo cepivo Moderne. Če pa še ne bi bil cepljen in bi mi bilo omogočeno, da se cepim s cepivom J&J, se ne bi prav nič obotavljal. Pustil bi se cepiti s katerim koli cepivom, ki bi mi bilo na voljo najhitreje. Iz enega samega, preprostega razloga. Ker bi se želel cepiti čimprej."

Cepivo Johnson & Johnson je prvo cepivo za covid-19, ki učinkuje že po eni sami prejti dozi. Zanj velja 72-odstotna učinkovitost za ZDA, hkrati pa nudi 86-odstotno zaščito pred razvojem hujše oblike bolezni. Cepivo je bilo testirano na več kot 44.000 ludeh v ZDA, Južni Afriki in Latinski Ameriki. Globalno velja, da je cepivo po štirih tednih učinkovito v 66,1 odstotkih proti razvoju hujše oblike covida.

Ker so odstotki učinkovitosti cepiva nižja od cepiva Pfizerja in Moderne (oba obljubljata do 95-odstotno učinkovitost), so številni Američani pričeli oklevati.

Tudi zato je njihove strahove javno nagovoril Fauci. "Razumem te vrste skrbi, a so te nepotrebne. Če bi želeli realno primerjati cepiva med sabo, bi jih morali primerjati v skupni študiji," tako še dodaja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.