Anthony Fauci: "Vsi, ki se bodo hoteli cepiti, se bodo lahko cepili enkrat do aprila"

Cepiva ne bo takoj dovolj za vse!

11. 11. 2020, 14:37 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Anthony Fauci: "Vsi, ki se bodo hoteli cepiti, se bodo lahko cepili enkrat do aprila" (foto: profimedia) profimedia

Minuli torek je dr. Anthony Fauci, vodilni ameriški epidemiolog, v oddaji The Lead na CNN-u odgovarjal na vprašanja o skorajšnjem cepivu, ki naj bi bilo za najbolj ogrožene skupine Američanov na voljo že decembra.

Ko ga je televizijski voditelj Jake Tapper vprašal: "Ker jaz in moja družina nismo visoko na prioritetni listi za cepljenje, me zanima, kdaj se bomo lahko cepili? Mislite, da bi lahko prišli na vrsto maja? Morda junija? O kakšnih časovnih okvirih lahko govorimo?"

Fauci mu je odgovoril:

"Ne. Govorimo lahko o tem, da boste prišli na vrsto enkrat do aprila. Najkasneje konec aprila. Gre seveda za predvidevanje. Sam verjamem, da bo cepivo na voljo vsem, ki bi si tega želeli, že v prvi četrtini prihodnjega leta."

... in dodal:

"Skeptiki se bojijo, da bo cepljenje na voljo takoj, v resnici pa bi znalo trajati vse do druge ali celo tretje četrtine leta, preden nam bo uspelo prepričati ljudi, da se cepijo. Ampak za tiste, ki si to že zdaj želijo, za tiste sem prepričan, da jim bo cepivo dosegljivo že v prvih štirih mesecih prihodnjega leta. Rekel bi, da se boste vi in vaša družina lahko cepili enkrat do aprila."