3. 11. 2021, 15:33

Antidepresiv Fluvoxamine zniža tveganje hospitalizacije za 30 %, smrtnost zaradi covida pa kar za 91 %!

profimedia

Študija, ki je bila v sredo objavljena v publikaciji Lancet, je pokazala, da poceni generično zdravilo Fluvoxamine, ki se je doslej uporabljalo kot antidepresive, nadve ugodno vpliva na potek covida-19. Izkazalo se je, da se je v skupini, ki je jemala antidepresiv, tveganje za hospitalizacijo znižalo za kar 30 % (v primerjavi s 16 %, ki so jemali placebo, in 11 % v skupini, ki je jemala druga zdravila). Še več. Znatno se je znižala tudi stopnja smrtnosti zaradi covida - in to za kar 91 %.

Ker gre za zdravilo, ki je bilo pred tem že odobreno s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila, ga zdravniki lahko praktično takoj pričnejo predpisovati (pod zahtevanimi pogoji, seveda).

Ker je Fluvoxamine tudi zelo poceni, bi to lahko bilo v veliko pomoč pri obvladovanju pandemije v revnejših državah sveta.

Novico o raziskavi je na Twitterju z veliko navdušenja delil epidemiolog Eric Feigl-Ding, ki je v seriji tvitov med drugim zapisal, da se je kot učinkovit režim zdravljenja z Fluvoxaminom izkazala že 10-dnevna 'kura' s 100 mg zdravila dvakrat dnevno, z zdravljenjem pa gre pri najbolj tveganih pacientih začeti takoj po prvih simptomih covida-19.

"Klinična študija je potekala od januarja do avgusta letos, vanjo pa je bilo zajetih okoli 1500 ljudi iz enajstih brazilskih mest. Vsi udeleženci so bili odrasli, ki so razvili simptomatski covid, zaradi pridruženih bolezni in drugih zdravstvenih težav pa je bilo pri njih pričakovati več zapletov."

Študija je potekala tako, da so polovici udeležencem predpisali Fluvoxamine, medtem ko je ostala prejela 10-dnevno zalogo placebo tabletk. V skupini, v kateri so jemali antidepresiv, je na koncu potrebovalo hospitalizacijo 11 % pacientov, v placebo skupini pa je bilo takšnih 16 %.

Kaj pa nadvse impresivna številka zmanjšane smrtnosti?

"O 91 % nižje smrtnosti v primeru Fluvoxamine proti placebu - gre za razmerje 1 smrt proti 12 smrti. Računati gre, da 91 % zmanjšana smrtnost v intervalu 95 % zaupanja pomeni dejansko med 53 % do največ 99 % zmanjšano smrtnost - kar je neverjetno!"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.