Aplidin - joker v boju s covidom-19?

30-krat uspešnejši od remdesivira

26. 1. 2021, 10:25 | Zdravje | Piše: Jaka Tomc

              Aplidin - joker v boju s covidom-19? (foto: Shutterstock) Shutterstock

Po letu dni iskanja zdravil, ki bi lahko pomagala obolelim za covidom-19, se je pojavil izjemno obetaven kandidat, ki naj bi bil kar 30-krat uspešnejši od remdesivira, ki se nekje uporablja za zdravljenje bolezni.

Raziskovalci univerze v San Franciscu so odkrili, da zdravilo Aplidin, ki ga pridobivajo iz eksotičnega morskega nevretenčarja Aplidium albicans, uniči virus na drugačen način kot ostala zdravila. Namesto, da bi napadlo sam virus, kot na primer remdesivir, Aplidin blokira dejavnost določene beljakovine znotraj človeških celic, ki jo virus potrebuje za repliciranje, piše San Francisco Chronicle.

Raziskovalci so preizkusili zdravilo na okuženih človeških pljučnih celicah in podobnih opičjih celicah. Prav tako so vbrizgali Aplidin v okužene miši, ki so kasneje ozdravele. Testirali so ga tudi na novem, t. i. angleškem sevu virusa, ki ga je Aplidin prav tako uničil.

»Potrebujemo nekaj novega orožja v orožarni,« je dejal Nevan Krogan, molekularni biolog in vodja ekipe raziskovalcev. »To je daleč najboljša stvar, kar smo jih videli.«

Aplidin, znan tudi kot plitidepsin, se v Avstraliji uporablja za zdravljenje mieloma, vrste krvnega raka. V večini držav sicer zdravilo ni odobreno, so ga pa v Španiji testirali na nekaj deset obolelih za covidom-19. Pri 81 odstotkih testiranih se je zmanjšal čas, ki bi ga sicer preživeli v bolnišnici. 

»Ko odkriješ zdravilo, ki cilja človeške beljakovine, je virusu izjemno težko mutirati na način, da postane odporen nanj,« je še dejal Krogan.

Slaba stran zdravila je, da ga je treba aplicirati intravenozno. To pomeni, da ga je težko uporabiti izven bolnišnic. Strokovnjaki opozarjajo tudi, da bo moralo prestati rigorozne preizkuse na ljudeh. Znanstveniki iz družbe Pharma Mar, ki je odkrila Aplidin, pravijo, da oboleli za covidom-19 potrebujejo bistveno manjše doze kot rakavi bolniki in da bi morali zdravilo jemati le tri dni in ne več mesecev. Spodbudno je tudi to, da naj bi bili stranski učinki zdravila minimalni.