5. 3. 2020, 10:04

Aplikacije, ki sledijo koronavirusu že med najbolj popularnimi - takole prikazujejo Slovenijo

Profimedia
Aplikacije, ki sledijo koronavirusu že med najbolj popularnimi - takole prikazujejo Slovenijo (foto: Profimedia)

Južna Koreja je ena od tehnološko najbolj izobraženih dežel na svetu. Ko je koronavirus začel divje razsajati po korejskem polotoku, so se zato prebivalci Južne Koreje zadeve lotili tako, kot to oni najbolje znajo – sedli so k računalnikom in začeli programirati.

Včeraj so na mobilni tržnici aplikacij Google Play posebne aplikacije za sledenje koronavirusu v Južni Koreji zasedle šesto mesto od 15 najbolj popularnih aplikacij. Programerji so aplikacije povezali z javnimi vladnimi informacijami o okužbah.

Eno od teh aplikacij, Corona 100m, je takoj po izidu vsako uro na svoje mobilce namestilo 20.000 uporabnikov vsako uro. Aplikacija omogoča ljudem pregled vseh pacientov, ki so potrjeno okuženi s koronavirusom, vključno z datum okužbe, nacionalnostjo, spolom, starostjo in kje so okuženi potovali. Uporabnik lahko tudi vidi, kako blizu so potrjeno okuženim s koronavirusom.

Aplikacijo je do danes namestilo že več kot milijon uporabnikov, na voljo pa je od 11. februarja. Ko so v Južni Koreji zabeležili nenadno dramatično porast okuženih, pa si je aplikacijo začelo nameščati toliko uporabnikov na enkrat, da se je sesul server.

Avtor podobne aplikacije Corona Map je povedal, da se je razvoja lotil zato, ker je bilo uradne podatke težko razumeti. Čeprav so izdali informacije o lokacijah okuženih, te informacije niso bile zelo vizualne in smiselno pregledne.

Na Applovi tržnici aplikacij smo našli aplikacijo z imenom COVID-19Tracker, ki podobno beleži potrjene okužbe s koronavirusom in ponuja pregleden zemljevid okuženih, ki se po barvah ločujejo na okužene, ki jih je potrdila organizacija WHO, asimptomatske, simptomatske in samodiagnosticirane. Dodane so tudi označbe za potrjene smrti zaradi posledic okužbe s koronavirusom.

Takole je bil na aplikaciji COVID-19Tracker videti zemljevid okoli Slovenije danes zjutraj. Potrjena okužba v Sloveniji je na zemljevidu že zabeležena:

Adriamedia

Aplikacija, ki smo jo uporabili, beleži 95.029 potrjenih okuženih, 48.625 ozdravljenih in 3.217 mrtvih. Aplikacija je trenutno na tretjem mestu najpogosteje nameščenih v podkategoriji zdravstvenih aplikacij na Apple Store.

Preberite še: Kje bomo našli Slovenca s koronavirusom? V službi, verjetno. Ali pa pri frizerju. ALI Koronavirus in zaščitne maske: Slovenci se očitno lahko zanesemo le nase, ne na državo (piše: Vesna Godina).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.