9. 6. 2020, 12:07 | Vir: STA

Asimptomatski bolniki manj verjetneje širijo koronavirus

Profimedia

Osebe, ki so okužene s koronavirusom in ne kažejo simptomov covida-19, le redko širijo virus, sploh v primerjavi s tistimi, ki razvijejo simptome, je tvitnila epidemiologinja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Maria Van Kerkhove. Obenem je opozorila, da je težje raziskovati kužnost pri asimptomatskih bolnikih.

Epidemiologinja je v tvitu opozorila na del nedavnega poročila WHO, v katerem sicer pojasnjujejo smernice za zaščitne maske. V poročilu so namreč predstavili tudi zadnje ugotovitve glede prenašanja koronavirusa.

Koronavirusna bolezen 19 je v osnovi bolezen dihal, ki ima različne simptome. Medtem ko je za nekatere lahko bolezen smrtna, drugi sploh ne razvijejo simptomov. Glede na trenutne dokaze se virus primarno širi kapljično, kar pa se najpogosteje zgodi, ko so si osebe blizu in pridejo v stik z okuženimi kapljicami, na primer preko kašljanja in kihanja. Možna je tudi posredna okužba preko predmeta, na katerem so kužne kapljice, ter nekaj drugih izjem.

Glede na trenutne dokaze je torej najbolj verjetno širjenje okužbe pri osebah, ki so razvili simptome. Med bolniki s simptomi je možno RNK virusa izslediti še tedne po začetku bolezni, viabilen virus pa do osem dni od pojava prvih simptomov pri bolnikih z lažjo obliko bolezni, pri osebah s težjim potekom bolezni to običajno traja dlje časa. Kako verjetno je širjenje okužbe, pa je odvisno predvsem od količine prisotnosti viabilnega virusa.

Bolniki, ki še niso razvili simptomov

Virus pa lahko širijo tudi osebe, ki so okužene, ampak še niso razvile simptomov. Okužbo s koronavirusom se lahko sicer dokaže do tri dni pred razvojem simptomov. Ti se običajno razvijejo v petih do šestih dnevih po okužbi, lahko pa inkubacijska doba traja tudi do 14 dni. Glede na raziskave so bolniki v povprečju najbolj kužni dan, preden razvijejo simptome.

Ker so torej ljudje kužni tudi v t.i. predsimptomatskem obdobju, pa je zanimiva raziskava kužnosti asimptomatskih bolnikov. Viabilen virus so v raziskavah odkrili pri asimptomatskih osebah in tistih, ki še ne kažejo simptomov. To pomeni, da lahko tudi osebe brez simptomov širijo koronavirus.

Asimptomatski bolniki

Glede na podatke članic WHO je asimptomatskih bolnikov od šest do 41 odstotkov, v povprečju pa okoli 16 odstotkov. Pri WHO opozarjajo, da članice morda niso točno definirale simptomov in da lahko zaradi tega pride do razhajanj.

Čeprav je težko obsežno raziskovati asimptomatske bolnike, pri WHO glede na obstoječe informacije članic verjamejo, da asimptomatski bolniki manj verjetno širijo virus, kot tisti, ki razvijejo simptome. To potrjuje več študij, v katerih so odkrili, da je okužbo širil naprej le manjši delež asimptomatskih bolnikov. Pri eni od kitajskih študij je na primer od 63 asimptomatskih bolnikov le devet bolnikov potrjeno okužilo drugo osebo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.